Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
21 листопада 2014 року 13:32

Проект „Сприяння сільському мікропідприємництву в Україні“ - нові можливості та емоції в українському селі

У підсумковій події польсько-українського проекту „Сприяння сільському мікропідприємництву в Україні“ - Ярмарку – конференції, який відбувся у Черкаському художньому музеї взяли участь заступник міського голови з питань діяльності виконкому міської ради Ігор Шикеринець, керуючий справами виконкому міської ради Лариса Кочур та начальник відділ культури, туризму та архіву райдержадміністрації Лідія Прокопенко.

Проект „Сприяння сільському мікропідприємництву в Україні“  реалізований спільно Щецинським навчальним центром Фундації розвитку місцевої демократії  (FRDL) та МГО „Інститут демократії імені Пилипа Орлика“ за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Польщі.

На Ярмарку-конференції  будули представлені  9 підприємницьких ідей, які розроблені та апробовані мешканцями 8 сіл трьох областей:  Черкащини – Межиріч (Канівський район), Головківка, Івківці, Суботів (Чигиринський район), Сорокотяга (Жашківський район), Коржова (Уманський район), Кіровоградщини – Велика Андрусівка (Світловодський район), Полтавщини – Березова Рудка (Пирятинський район). В основу роботи був покладений європейський  досвід розвитку сільського мікропідприємництва та активізації сільських громад „Тематичне село“, який позитивно зарекомендував себе у Польщі.

Відрадно, що Пирятинський район був представлений двома цікавими проектами з Березової Рудки: „Березові барви“ та „Міфи старого лісу“.

Усі розроблені бізнес-ідеї являють собою туристичні пропозиції, адресовані зацікавленим активним відпочинком на природі, ознайомленням з історією та культурою рідного краю, пошуком нових знань та позитивних емоцій. Сільська місцевість  в цих ідеях постає не в традиційному образі джерела продуктів харчування, а сценою для розгортання пригодницьких дійств тощо. Це нове і цікаве доповнення до наявних туристичних пропозицій, включення до карти туристичних маршрутів нових напрямків, а також  нової тематики і форм роботи з туристами.

З другого боку, це одна із можливостей для забезпечення зайнятості сільських мешканців в новій для них сфері – обслуговуванні туристів, яка може органічно доповнювати  традиційні для села види діяльності і сприяти їх урізноманітненню.

Учасники підсумкової конференції мали можливість почути думки доктора Вацлава Ідзяка – керівника Проекту (Польща) та українських науковців доктора економічних наук, професора, члена-кореспондента НАН України Олену Бородіну з питань стану українського села, можливих шляхів його відродження та розвитку.

А також прийняти участь у майстер-класах, які проводили автори міні-проектів та показували  як писати писанки, робити ляльки з березової кори, квіти з картопляного крохмалю, виготовляти папір з посіченої кропиви, показувати фокуси із водою. Всі з цікавістю переглядали презентації колег та охоче ділилися досвідом.

У кінці заходу на учасників чекав приємний сюрприз – виступ Черкаського камерного хору „Канон“.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua