Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
25 березня 2016 року 22:58

Польсько-український проект „Суспільна підтримка реформи самоврядування в Україні. Українська мережа клубів громадського діалогу“

Вже третій рік поспіль Пирятинська міська рада є учасником польсько-українського проекту, спрямованого на підтримку реформи місцевого самоврядування та розвитку Клубу громадського діалогу. Цьогорічний проект має назву „Суспільна підтримка реформи самоврядування в Україні. Українська мережа клубів громадського діалогу“ і реалізується  Щецинським навчальним центром Фундації розвитку місцевої демократії (Польща) у співпраці з МГО „Інститут демократії імені Пилипа Орлика“ (Україна). Учасниками є невеликі міста Херсонської, Миколаївської, Харківської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Вінницької, Черкаської областей. Полтавщину представляє Пирятин та міста Гребінка, Червонозаводське.

Метою проекту, створення умов для впорядкованого конструктивного та результативного діалогу в громадах України у формі Клубів громадського діалогу.  Ця форма певною мірою грунтується на досвіді діяльності польських Громадянських комітетів „Солідарності“, які зіграли непересічну роль у підготовці реформи місцевого самоврядування Польщі.

Протягом двох попередніх років в Україні загалом започатковано було діяльність 20 клубів громадського діалогу, три з яких  не змогли продовжити свою роботу, адже опинилися на окупованій сепаратистами території.  Решта клубів стали помітним явищем громадського життя у своїх містах та місцевостях, адже на їх обговорення виносилися найцікавіші та найактуальніші теми для мешканців, а самі клубні заходи проводилися  із застосуванням інтерактивних прийомів та методів, які дозволяли кожному з присутніх бути рівноправним учасником та впливати на результат обговорення. Результатами засідань ставали не тільки більша обізнаність місцевих спільнот із загальними питаннями реформування місцевого самоврядування, а й конкретні аспекти діяльності суспільно важливих сфер, зокрема – позашкільного виховання, надання житлово-комунальних послуг, суспільно-дражливі теми, зокрема, зміни в місцевій топоніміці на виконання законодавства про декомунізацію, а також заходи, які сприяли більшій згуртованості та підвищенню довіри в громаді – фестивалі, толоки, презентації творчого доробку тощо.

У 2016 році робота зі створення клубів громадського діалогу та поширення досвіду вже діючих продовжиться. Для цього авторами проекту відібрані 7 провідних клубів – у Пирятині (Полтавська область), Кам’янці (Черкаська область), Хмільнику (Вінницька область), Тернівці (Дніпропетровська область), Чугуєві (Харківська область), Світловодську (Кіровоградська область), Доманівці (Миколаївська область),  кожен з яких має допомогти створенню та  становленню ще двох клубів у інших містах та місцевостях.  Автори проекту мають на меті отримати в результаті поповнення числа клубів, які будуть лідерами в налагодженні діалогу в своїх громадах, а також розгалужену мережу громадського діалогу за участю клубів, які розпочинали свою діяльність як в рамках цьогорічного проекту, так і в попередніх роках.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua