З метою недопущення розповсюдження коронавірусної інфекції, оператори ринку, які здійснюють торгівлю харчовими продуктами, повинні:
1. Забезпечити суворий контроль за щоденним допуском до роботи працівників шляхом проведення ранкового опитування щодо стану здоров’я з документуванням зазначеної інформації (П.І.П., стан здоров’я, підпис) та членів їх сімей, з якими вони безпосередньо проживають; запровадити температурний скринінг всіх працівників (контактними або безконтактними термометрами) перед початком роботи.
2. Негайно відстороняти від роботи працівників з будь-якими проявами респіраторних та інших інфекційних захворювань; попередити про необхідність самоізоляції у разі захворювання та звернення до сімейного лікаря.
3. Забезпечити наявність засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) для кожного працівника з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 флакон (100 мл) спиртовмісного антисептика на 1 особу на зміну (до 12 годин), провести відповідне навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок та встановити відповідний контроль за дотриманням правил.
4. Облаштувати робочі місця персоналу, який має найбільший контакт з відвідувачами із врахуванням небезпеки інфікування (встановлення захисних екранів та інших заходів для захисту працівників).
5. Запровадити режим роботи закладів з розрахунку один відвідувач на 10 кв. метрів торгівельного залу за умови дотримання дистанції між ними не менш як 1,5 метра із встановленням спеціальних позначок.
6. Забезпечити відстань між відвідувачами в чергах до кас та/або терміналів самообслуговування не менше 1,5 м.
7. Забезпечити дотримання у приміщеннях закладів нормативних показників температурного режиму, режиму провітрювання.
8. Збільшити кратність проведення дезінфекційних заходів у закладах торгівлі, які здійснюють реалізацію харчових продуктів, закладах громадського харчування, що полягає у проведенні поточних дезінфекційних заходів.
9. Облаштувати окремі місця для знешкодження використаних персоналом засобів індивідуального захисту, в пластикові пакети, що закриваються.
10. Забезпечити знезараження (дезінфекцію) зібраних матеріалів перед знешкодженням протягом або в кінці зміни.
11. Для гігієни та дезінфекції рук відвідувачів забезпечити можливість використання спиртовмісних антисептиків, для чого при вході до магазину рекомендується встановити спеціальні установки, прилади; рекомендовано забезпечити відвідувачів одноразовими рукавичками.
12. У продовольчих магазинах, що працюють за принципом самообслуговування, реалізацію харчових продуктів проводити лише в упакованому чи фасованому виді (виключення - свіжі овочі) до стабілізації епідемічної ситуації.
За інформацією Пирятинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області