Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
27 березня 2020 року 13:02

Прийнято рішення щодо заборони використання штучних квітів

  На засіданні виконавчого комітету розглянуто одне з резонансних питань щодо заборони використання штучних квітів, виготовлених із синтетичних полімерів, на об’єктах  благоустрою Пирятинської міської ОТГ.
  Це питання активно обговорювалося членами виконкому за участю місцевих підприємців, які займаються реалізацією цієї продукції.
 Начальник відділу містобудування, архітектури та ЖКГ виконкому міської ради Марина Зергані зазначила, що прийняття такого рішення зумовлено негативним впливом на навколишнє середовище використання пластикових атрибутів на цвинтарі. Адже вони виготовляються із збірних матеріалів (пластику, тканини, металу) та не мають маркування пластику, тому їх важко утилізувати. За інформацією КП „Каштан“ кожного місяця з кладовища вивозиться близько 20 кубів такого сміття. Також  Марина Зергані повідомила, що за дослідженнями, опублікованому у британському медичному журналі The New England Journal of Medicine, коронавірусна інфекція COVID-19 зберігається найдовше на поверхні пластику і може спричинити поширення вірусу.
Міський голова Олексій Рябоконь наголосив, що відповідно законодавства на полігоні ТПВ заборонено захоронення непобутових відходів. Крім того, це легкозаймистий матеріал, що спричинює загорання на полігоні. Під час горіння у навколишнє середовище виділяються шкідливі токсичні речовини. Тому питання правильної утилізації наразі стоїть дуже гостро. Досвід заборони використання пластикових квітів на кладовищах вже є в багатьох населених пунктах України, зокрема і на Полтавщині.
  Заступник міського голови Максим Варава запропонував заборонити використання, розміщення та покладання на об’єктах  благоустрою Пирятинської міської ОТГ (кладовища, меморіальні комплекси, пам’ятники тощо) штучних квітів, виготовлених із синтетичних полімерів з 1 січня 2021 року. Проте підприємці наполягали на 1 травні 2021 року, адже вони вже придбали цей товар та хочуть його реалізувати.
 У підсумку обговорення члени виконкому прийняли рішення щодо заборони використання штучних квітів, виготовлених із синтетичних полімерів, на об’єктах  благоустрою Пирятинської міської ОТГ із 1 січня 2021 року та звернутися до релігійних конфесій Пирятинської міської ОТГ щодо проведення роз’яснювальної роботи з жителями громади стосовно шкоди, яка завдається довкіллю при використанні та утилізації штучних квітів та інших ритуальних товарів виготовлених із синтетичних полімерів; зобов’язати КП „Каштан“ розмістити на входах до кладовищ відповідні оголошення та роз’яснення. про заборону використання пластикових атрибутів з наступного року.
  Тож вшановуючи пам’ять близьких та рідних закликаємо утриматися від покладання на могили пластикових квітів та корзин.  Радимо  замінити їх живими рослинами, висадженими в ґрунт, газонною травою, сухоцвітами. Вони прослужать довше, не нашкодять здоров’ю та збережуть довкілля.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua