Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
27 грудня 2019 року 20:05

Харчування дітей у закладах освіти громади

Харчування дітей у закладах освіти громади

 

          27 грудня на черговому засіданні виконкому міської ради начальник  відділу освіти, молоді та спорту виконкому міської ради Зуєв С.В.  проінформував про стан організації харчування дітей у закладах освіти Пирятинської міської ради.                                                        

 

Довідка

на засідання виконавчого комітету Пирятинської міської ради з питання

,,Про стан організації харчування дітей у закладах освіти Пирятинської міської ради“

 

Відділ освіти, молоді та спорту Пирятинської міської ради, керівники закладів освіти Пирятинської міської ради та педагогічні колективи постійно проводять роботу щодо забезпечення належного рівня організації харчування дітей у закладах дошкільної освіти та школярів, керуючись у своїй діяльності Законами України „Про освіту“, „Про дошкільну освіту“, „Про загальну середню освіту“, „Про забезпечення санітарного епідеміологічного благополуччя населення“, постановами Кабінету Міністрів України від 02 лютого 2011 року № 116 „Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість“ (із змінами), від 22 листопада 2004 року № 1591 „Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку“, спільним наказом Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329 „Про затвердження порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах“, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 15 червня 2005 року за № 661/10941, спільним наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України від 23.07.2010 № 736/902/758 ,,Про затвердження порядків надання платних послуг державними та комунальними навчальними закладами“.

Раціональний режим харчування та його збалансованість є основною умовою зміцнення дитячого організму, вироблення гарного імунітету, повноцінного розвитку дітей як фізично, так і психічно. Контроль за якістю харчування в закладах освіти здійснюють члени шкільних рад та медичні працівники. Ведуться бракеражні та санітарні журнали, їжа готується за калькуляційними картками. Якість харчування контролюється керівниками закладів та медичними працівниками.

У закладах загальної середньої освіти харчування учнів організовано відповідно до  Положенням про організацію харчування учнів закладів загальної середньої освіти Пирятинської міської ради, затвердженим  рішенням виконавчого комітету міської ради від 26.02.2018 № 29.

 Охоплено гарячим харчуванням - 1720 учнів,  що становить 85 % від загальної кількості здобувачів освіти, що на 13 % більше від минулого року. Відповідно до рішення сорок шостої сесії Пирятинської міської ради сьомого скликання від 21.12.2018 № 400 вартість харчування становить 12 грн.

         Стовідсотково охоплені безкоштовним гарячим харчуванням діти-сироти та діти, позбавлені батьківської опіки, діти із малозабезпечених сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України „Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям“, діти із особливими освітніми потребами, які навчаються у інклюзивних класах, діти – інваліди, діти учасників АТО, діти з багатодітних сімей та діти, постраждалі від аварії на ЧАЕС.

Учні 1-4 класів харчуються на умовах співфінансування  (10 гривень бюджет міської об’єднаної територіальної громади та 2 гривні батьківська плата), решта учнів 5-11 класів та вихованці групи продовженого дня – за батьківські кошти.

Харчування у закладах  дошкільної освіти триразове. Рішення сорок шостої сесії Пирятинської міської ради сьомого скликання від 21.12.2018 № 399 ,,Про затвердження розміру вартості харчування дітей в дошкільних навчальних закладах на 2018 рік“ встановлена вартість харчування 30 грн.,  батьківська плата   складає 60 % у закладах дошкільної освіти міста та 40 % у закладах сільської місцевості.

Звільнені від сплати за харчування дітей батьки або особи, що їх замінюють, в яких сукупний дохід на кожного члена за попередній квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), які є опікунами та виховують у сім’ях дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, харчуються безкоштовно діти, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, діти учасників АТО та ООС, діти з інвалідністю та діти з малозабезпечених сімей, які отримують допомогу відповідно до закону України ,,Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім?ям?. Зменшено на 50% розмір плати для батьків, у сім’ях яких виховується троє і більше дітей.

Завіз сертифікованих продуктів здійснюється централізовано. Наявні сертифікати та гігієнічні висновки на продукти харчування. У  закладах  дошкільної освіти норми харчування не виконуються в повному обсязі. Допускається відхилення від примірного двотижневого меню. При цьому заміна основних продуктів за їх відсутності здійснюється відповідно до додатку 8 постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 №1591 (із змінами), таблиці норм заміни продуктів за енергоцінністю. При необхідності здійснюється корекція виконання затвердженого набору продуктів  згідно із пунктом 1.30 Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої спільним наказом Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 26.02.2013             № 202/165, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 20.03.2013 за  №440/22972, кожні 10 днів проводиться аналіз якості харчування дітей. Загальний відсоток  виконання натуральних норм харчування по основних продуктах за  2019 р становить  84 - 87%, середньомісячна калорійність харчування за 2019 рік 1804 ккал – 1845 ккал.                         

Важливу роль в організації раціонального та безпечного харчування учнів (вихованців) відіграє належна матеріально-технічна база харчоблоків. Харчоблоки забезпечені холодною та гарячою проточною водою, дезінфікуючими, миючими засобами відповідно до санітарних вимог. У закладах проводиться робота щодо ремонту, заміни та придбання нового технологічного обладнання.  Постійно по мірі необхідності поновлюється посуд та кухонний інвентар. 

Проведено капітальний ремонт харчоблоку їдальні та обідньої зали Опорного закладу Пирятинської зш І-ІІІ ст. № 6,  Пирятинських дошкільних навчальних закладів ,,Ромашка? та ,,Червона шапочка?.

Питання організації харчування дітей у закладах освіти знаходиться на постійному контролі відділу освіти, молоді та спорту Пирятинської міської ради, неодноразово розглядалося на нарадах керівників закладів.

       

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua