Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
24 грудня 2019 року 12:48

Відкрите звернення міського голови щодо стану медичного обслуговування жителів Пирятинської ОТГ та Пирятинського району

Змушений виступити з відкритим зверненням, у зв’язку з тривожною ситуацією, яка на сьогодні склалася в галузі охорони здоров’я: щодо забезпечення медичним обслуговуванням дорослого, а особливо дитячого населення, коли лише в Пирятинській ОТГ  не охоплено деклараціями близько 40% мешканців, коли Центр первинної медичної допомоги, у зв’язку з тим, що лікарі переходять на приватну практику, до кінця наступного року може збанкрутіти, а наші люди так і не отримають необхідного медичного обслуговування. Не зрозумілою на сьогодні є перспектива подальшого функціонування Пирятинської ЦРЛ. Особливо резонансним є питання можливого закриття дитячого відділення. Ще більш критичною є ситуація в сільській місцевості з подальшим утриманням та функціонуванням  ФАПів. Відсутність системної роботи щодо надання первинної медичної допомоги в сільській місцевості може призвести до їх закриття.

  Останнім часом ситуація навколо проблем у охороні здоров’я додатково штучно провокується і нагнітається у соціальних мережах, звучать необґрунтовані, перекручені звинувачення і чутки в сторону міської ради та міського голови щодо невжиття відповідних заходів, нефінансування цих комунальних установ та закриття відділень.

  Наголошуємо, що засновником Центру первинної медичної допомоги і Центральної районної лікарні є Пирятинська районна рада, якою делеговані Пирятинській райдержадміністрації повноваження, визначені статтею 22 Закону України „Про місцеві державні адміністрації“ щодо забезпечення охорони здоров’я: здійснення керівництва закладами охорони здоров’я, збереження їх мережі на території району, вжиття заходів щодо запобігання інфекційним захворюванням, епідеміям, а також організації роботи медичних закладів по поданню допомоги населенню. Тому, оскільки районне керівництво залишило повноваження охорони здоров’я за собою, то саме воно й повинне забезпечувати ефективне управління медичними комунальними підприємствами та здійснювати надання якісних медичних послуг жителям всього району, в тому числі і ОТГ.

У 2018 році, розуміючи проблеми в галузі охорони здоров’я та висловлюючи готовність до змін і вирішення проблем, ми намагалися створити міський ЦПМД. Через супротив з боку районної  ради  нам не вдалося реалізувати свої наміри. Не зважаючи на це, впродовж останніх двох років мною особисто неодноразово ініціювалися робочі зустрічі за участю депутатів міської ради та керівництва районної ради і райдержадміністрації щодо необхідності напрацювання подальших кроків для вирішення питання функціонування медичної галузі. Оскільки міська рада не є засновником медичних комунальних підприємств,  то і реальних важелів впливу на ситуацію ми не маємо. Але з метою підтримки медичної галузі з бюджету ОТГ у 2018-2019 роках було виділено близько 4.5 млн.грн. Це  одна з найбільших по області фінансових допомог з місцевого бюджету закладам охорони здоров’я. І навіть вона не вирішує проблему галузі! Якщо існуючий підхід районного керівництва  збережеться і в 2020 році, то буде втрачена можливість розвитку медичної галузі, а пирятинці залишаться без належного медичного обслуговування.

Щоб не допустити до такої ситуації мною на засіданні постійної комісії міської ради з питань освіти, культури, молоді, фізичної культури, охорони здоров’я та соціального захисту було знову ініційовано спільну зустріч депутатських комісій міської та районної рад за участю керівництва міста та району щодо напрацювання подальших кроків у напрямку розробки Стратегії розвитку медицини. Сьогодні завершується формування основного бюджету на 2020 рік. Робоча зустріч відбулася 10 грудня, проте до цього часу ніяких пропозицій ми не отримали, окрім листів самих керівників медичних комунальних підприємств з проханнями в черговий раз виділити кошти на утримання закладів. Стратегія розвитку  медичної галузі Пирятинського району чи План дій, який би містив конкретні заходи по формуванню цілісної мережі комунальних і приватних сімейних лікарів, створення умов для збереження відділень Пирятинської ЦРЛ та придбання необхідного для них обладнання, так до цього часу засновником, тобто Пирятинською районною радою, не надані. 

Тому звертаюся, в першу чергу, до керівництва районної ради, з вимогою не маніпулювати свідомістю пирятинців та не загравати з виборцями, а в повному обсязі виконувати свої повноваження, як засновника комунальних підприємств  охорони здоров’я, сформувати та надати конкретний План дій щодо розвитку медичної галузі для забезпечення якісних медичних послуг жителям району та ОТГ.  

Зі свого боку  відповідально заявляю, що Пирятинська міська рада готова долучитися до реалізації заходів Плану дій. Більше того, ми готові залучити до цього процесу  всі можливі ресурси, в тому числі і соціально-відповідальний бізнес, який працює на території нашої громади.

 

Міський голова                                                                    О.П.Рябоконь

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua