Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
21 грудня 2019 року 15:15

Зміни в законодавстві щодо запобігання корупції

З 18.10.2019 року набув чинності Закон України  від 02.10.2019 № 140-IX „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції“, яким внесено зміни в т.ч. і до Закону України „Про запобігання корупції“ (далі – Закон).

Так, змінами до Закону розширено поняття „близькі особи“ - відтепер ними також  стали: двоюрідні брати і сестри, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка.

Якщо звернутися до положень статті 23 Закону „Обмеження щодо одержання подарунків“ та статті 27 Закону „Обмеження спільної роботи осіб“ відтепер від цих осіб можна буде отримувати подарунки, проте публічним службовцям заборонено мати таких близьких осіб у прямому підпорядкуванні.

Також, зазнало дещо змін в поняття „членів сім’ї“,  відтепер подружжя та неповнолітні діти вважаються членами сім’ї незалежно від спільного проживання.

Серед інших новел, можливість подання виправленої декларації не більше трьох разів упродовж семи днів після подання декларації суб’єктом декларування.

З 01 січня 2020 року в декларації необхідно буде зазначати інформацію про унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі суб’єкта декларування та членів його сім’ї.

Підлягатимуть декларуванню:

- трасти;

- криптовалюта, як нематеріальний актив;

- лише отримані доходи, нараховані не підлягатимуть декларуванню;

- банківські та інші фінансові установи, у яких відкриті рахунки або зберігаються кошти, інше майно.

У декларації тепер буде зазначатися інформація не лише станом на останній день звітного періоду, але й якщо об’єкт декларування перебував у володінні або користуванні не менше півроку.

Ще однією цікавою новелою є те, що членами сім’ї для вимог фінансового контролю вважатимуться особи, які спільно проживали не менше 183 днів, а не лише станом на останній день звітного періоду.

З першого січня 2020 року повідомлення про суттєві зміни у майновому стані потрібно подавати не лише у разі отримання доходу, придбання майна на суму понад 50 прожиткових мінімумів, але й у разі здійснення видатку на таку суму.

При цьому такі повідомлення подаватимуть лише службові особи, які  займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб'єкти декларування, які займають посади, пов'язані з високим рівнем корупційних ризиків.

Також від 18 жовтня 2019 НАЗК вже не колегіальний орган. Його очолить Голова, якого до 18 грудня має призначити Кабінет Міністрів України за результатами відкритого конкурсу.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua