Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
13 грудня 2019 року 08:19

Що треба знати про гепатит А?

У Пирятинському районі в поточному році зареєстровано 3 випадки вірусного гепатиту А серед дітей.

        Гепатит А – захворювання печінки, спричинене вірусом. На відміну від гепатитів В і С, гепатит А не провокує розвиток хронічної хвороби печінки і рідко закінчується смертю, люди повністю одужують і у них формується пожиттєвий імунітет до хвороби.

        Гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом. Тобто ви можете заразитись гепатитом А через продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини. В домашніх умовах гепатит А найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім'ї. Тому гепатит А часто називають хворобою брудних рук. Вірус гепатиту А також може передаватись при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною.

        Симптоми гепатиту А можуть проявлятись як у легкій, так і у важкій формі. Найчастіше це: підвищена температура, слабкість, відсутність апетиту, діарея, блювота, неприємні відчуття в животі, сеча стає темнішою, пожовтіння шкіри і білків очей. У дітей до 6 років дуже часто відсутні будь-які симптоми гепатиту А, а жовтуха розвивається лише у 10%. У дорослих симптоми проявляються у більш складній формі, а жовтуха з’являється у 70% випадків. Важка форма хвороби і летальні наслідки найчастіше фіксуються у осіб, яким понад 65 років.

        Інкубаційний період гепатиту – 14–28 днів.

        Основні фактори ризику – це погані санітарні умови, відсутність очищеної води, прийом рекреаційних препаратів, проживання з інфікованою людиною, сексуальні контакти з людиною, у якої гостра форма гепатиту А, поїздки в райони з високою епідемічністю.

Профілактика:

1. Дотримання  правил особистої гігієни. Обов’язково мийте руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету.

2. Споживання кип’яченої води.

3. Ретельно мийте овочі та фрукти перед вживанням.

4. Відмовтесь від самолікування.

 

Пирятинське районне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua