Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
11 грудня 2019 року 20:47

Обговорено питання функціонування та розвитку закладів охорони здоров’я

10 грудня в Центрі громадського діалогу працювала робоча група у складі керівництва міської та районної рад, профільних депутатських комісій, депутатів Полтавської обласної ради, керівників комунальних підприємств „Пирятинська центральна районна лікарня“ та „Пирятинський центр первинної медико-санітарної допомоги“. Ініціювала проведення такого засідання постійна комісія міської ради з питань освіти, культури, молоді, фізичної культури, охорони здоров’я та соціального захисту.

Обговорювалося питання щодо забезпечення надання якісних медичних послуг жителям Пирятинської міської ОТГ та подальшого функціонування закладів охорони здоров’я. У 2020 році планується завершення адміністративно-територіальної реформи — утворення нових ОТГ та укрупнення районів, що, в свою чергу, вплине і на наші медичні заклади, засновником яких на сьогодні є районна рада.

Керівник Пирятинського центру первинної медико-санітарної допомоги Ірина Дядькова проаналізувала роботу закладу в умовах реформування та повідомила, що на даний час загальна кількість декларацій, підписаних сімейними лікарями з громадянами, становить 16 871, з них по місту — 10 281. Велику кількість жителів не охоплено, тому що лікарів не вистачає. Центр потребує 2 педіатрів та 3-4 сімейних лікарів. Однак медичні працівники намагаються надавати послуги всім, хто цього потребує. Збережено мережу медичних закладів на селі. Міська та сільські ради надають фінансову підтримку через місцеві програми.

Директор Пирятинської центральної районної лікарні Олександр Гаркавенко проінформував, що у квітні 2019 року комунальне підприємство уклало договір з Національною службою здоров’я та почало працювати за принципом „кошти за пацієнтом“, а це 650,0 грн за людину. Проте цих коштів вистачає лише на оплату праці. Енергоносії та поточні видатки фінансуються з місцевих бюджетів. Так, протягом 2019 року з бюджету міської об’єднаної територіальної громади на потреби Пирятинської ЦРЛ було виділено понад 2,5 мільйони гривень. Також Олександр Гаркавенко повідомив, що з 01 квітня 2020 року зміняться умови взаємовідносин районних лікарень з Національною службою здоров’я: вимоги до закладів, які можуть надати вторинну допомогу, підвищуються. Якщо ці вимоги не буде виконано, Національна служба здоров’я не буде здійснювати плату за лікування хворого в тому чи іншому відділенні Пирятинської ЦРЛ. Зокрема, медичний заклад повинен пройти інформатизацію, облаштувати кожне робоче місце комп’ютерною технікою та встановити медичну інформаційну систему для реєстру пацієнтів стаціонару та поліклінічного відділення. Також підвищуються вимоги до медичного та кадрового забезпечення.

У підсумку обговорення міський голова Олексій Рябоконь зазначив, що сьогодні необхідно чітко розуміти, які послуги зможуть надати пацієнтам наші медичні заклади відповідно до нових вимог реформи. Запропонував районній раді, як засновнику, спільно з керівниками комунальних підприємств визначитися з пріоритетними напрямками діяльності та напрацювати стратегію розвитку.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua