Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
9 грудня 2019 року 17:32

Відкрито пам’ятний знак у Пироговій Леваді

6 квітня та 18 травня 1942 року – найчорніші дні нашої крайової історії, - дні, коли в урочищі Пирогова Левада відбулись масові розстріли мирних жителів фашистськими окупантами. Ці дві дати злились у свідомості для пирятинців в одне ціле, в одне величезне і непоправне горе. 

Сьогодні на цьому святому місці відбувся мітинг з нагоди відкриття пам’ятного знаку на могилі знищеної фашистськими окупантами єврейської громади.

Від мешканців міста Пирятин, єврейська громада якого  весною 1942 року була практично знищена, до присутніх звернувся заступник міського голови Ігор Шикеринець.

Від єврейської громади перед учасниками зібрання виступили Головний Равін Полтави Йосеф Сегал, генеральний директор Равінського центру Європи Арьє Голдберг, Головний Равін Житомира Шломо Вільгельм. Від рідних розстріляних у Пироговій Леваді до присутніх звернулася Валентина Димова.

Право відкрити пам’ятний знак на могилі розстріляних земляків у Пироговій Леваді було надано молодому поколінню – учням Опорного закладу Пирятинської зш № 6.

Равін  Авраам Аба Турецький зачитав поминальну молитву.

Після завершення мітингу в пам’ять про ті трагічні події присутні запалили лампадки, вшанували мирних жителів хвилиною мовчання. За єврейською традицією школярі поклали іграшки для невинно убієнних дітей, промовляючи слова „Ніколи більше“.

Вічна пам’ять Вам, дорогі земляки. Нехай легкою буде земля, що Вас прихистила. Нехай завше це місце буде для всіх сущих святинею. Нехай промені від світла запалених свічок летять в ту даль, де покояться Ваші душі.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua