Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
22 листопада 2019 року 23:00

Оцінювання стану ґендерної рівності у громаді

Питання ґендерної рівності й досі лишається серед провідних у світі, тому не минуло воно і пирятинську громаду. 22 листопада в рамках програми  USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) консультантка з ґендерно орієнтованого бюджетування Юлія Малько  та координаторка ГО ,,Бюро гендерних стратегій та бюджетування»  Світлана Губіна ознайомили  з інструментарієм  оцінки та розвитку  вимірювання ґендерної рівності  на місцевому рівні, який включає шість індексів та розроблений Національним демократичним інститутом (NDІ).

Представники міської ради  разом з експертами  оцінили  гендерну рівність у громаді на основі шести індексів. Кожен із цих індексів включає в себе по декілька показників та під-показників, тож процес оцінки є доволі детальним. Наприклад, чи впроваджено гендерно орієнтоване бюджетування та чи є система відстеження бюджетних коштів; чи є статистичні дані, розподілені за статтю, на місцевому рівні у сферах населення та міграції, участі жінок та чоловіків у прийнятті рішень, громадському житті та економічному розвитку, в освіті, охороні здоров’я тощо; чи є зобов’язання органів місцевого самоврядування підвищувати рівень кваліфікації із питань реалізації гендерної політики своїх посадовців; чи проводяться інформаційно-просвітницькі кампанії з гендерної рівності і т.д.

Інструментарій гендерної рівності це методика, використовуючи яку громади можуть самостійно оцінити стан гендерної рівності та скласти план дій щодо його покращення. Застосування цього інструменту підвищує якість послуг для населення, оскільки орієнтується на їх споживача.  

За підсумками  зустрічі напрацьовано план дій  щодо просування питання  гендерної рівності на місцевому рівні, оцінено поточну ситуацію в цьому напрямку та визначено першочергові завдання.

Нагадаємо, протягом 2018 року вже більше 50 громад (серед яких і Пирятинська ОТГ) прийняли рішення про підписання Європейської хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад, яку розробила Рада європейських муніципалітетів і регіонів у 2004 році. Хартія закликає місцеві органи самоврядування взяти на себе зобов'язання використовувати наявні повноваження і партнерство для досягнення більшої рівності своїх громадян. Кожен орган-підписант розробляє План дій для досягнення рівності, у якому визначені пріоритети, дії і ресурси для їх реалізації. Хартію прийняли практично всі міста Європи. Приєднання до Хартії дозволяє громадам публічно продемонструвати відданість принципам рівності жінок і чоловіків та зобов’язання  реалізовувати їх на території своєї діяльності.

Як врахувати потреби різних груп населення у плануванні бюджету громади? Які результати отримали міські та селищні громади, коли стали враховувати потреби жінок і чоловіків під час планування бюджету? Чому громаді вигідно мати ґендерно орієнтований бюджет? Чому врахування потреб жінок і чоловіків, дівчаток та хлопчиків сприяє ефективному використанню коштів громади? Ці та інші питання є важливими у розвитку громади.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua