Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
25 січня 2016 року 22:29

Обережно! Грип! Як запобігти захворюванню

За даними ГУ Держсанепідслужби в Полтавській області, на Полтавщині значно зросла захворюваність на гострі респіраторні інфекції. Показники значно перевищують епідпорогові як в цілому по області, так і в переважній більшості міст та районів, визначається циркуляція грипу A(H1N1)pdm09.

За минулий тиждень в області на гострі респіраторні інфекції захворіло 16 тисяч 873 особи, захворюваність зросла на 98% (майже удвічі, які і на попередньому тижні). Ріст захворюваності відбувся серед всіх вікових груп, однак найбільш інтенсивний (як і на минулому тижні) – у віковій групі 30-64 роки. Показник захворюваності склав 117,1 на 10 тисяч населення (на 67,3% вище за епідпороговий та майже у 4,5 рази вище захворюваності за аналогічний тиждень минулого року). При цьому серед школярів спостерігається менш інтенсивний ріст захворюваності – на 67%, показник захворюваності на 15% нижче за епідпороговий. Питома вага дітей серед тих, хто захворів 42% (звичайний показник – 60-65%).

Госпіталізовано 859 хворих (481 дитина), що складає 5% від кількості захворілих (показник на рівні попереднього тижня), однак з початку епідсезону і до кінця 2015 року показник складав 2%-3%.
При дослідженні у вірусологічній лабораторії ДУ «Полтавський ОЛЦ ДСЕСУ» методом полімеразної ланцюгової реакції отримано позитивні результати на вірус типу A(H1N1)pdm09 в матеріалі від хворих з м. Полтави.

Перевищення епідемічних порогів спостерігається на переважній більшості адміністративних територій області (на 25-ох з 30-ти, в усіх містах та 20-ти районах). Найвищі показники захворюваності з найбільшим перевищенням епідемічних порогів спостерігаються в містах Комсомольську, Кременчуці, Миргороді,Карлівському, Глобинському та Кременчуцькому районах.
В області продовжується імунізація проти грипу – найдієвіший захист від цього захворювання.

Грип та ГРВІ – захворювання сезонні, серйозні і небезпечні своїми ускладненнями. Сьогодні вони залишається одними з наймасовіших інфекційних захворювань, що не знають кордонів і вражають у короткий термін величезні маси населення.

Для ЗАПОБІГАННЯ ЗАХВОРЮВАННЮ:
• уникайте тісного контакту з людьми, які виглядають хворими таякі мають підвищену температуру тіла і кашель;
• ретельно та часто мийте руки з милом;
• дотримуйтеся здорового способу життя, зокрема – достатньо спіть, вживайте багату на поживні речовини їжу та залишайтеся фізично активними та позитивно налаштованими.
Якщо ви ВІДЧУВАЄТЕ СЕБЕ ХВОРИМ, маєте високу температуру, кашель і/або більу горлі:
• залишайтесь вдома, дотримуючись постільного режиму та негайно викличте сімейного лікаря;
•відпочивайте та вживайте багато теплої рідини;
• часто провітрюйте приміщення;
• прикривайте свій рот і ніс одноразовими хусточками, коли кашляєте і чхаєте, а використані хусточки викидайте;
• ретельно й часто мийте руки з милом, особливо після кашлю та чихання;
• поінформуйте членів своєї родини та друзів про вашу хворобу та попросіть допомоги у господарських справах, які вимагатимуть контакту з іншимилюдьми, наприклад – покупки.

 

Народні рецепти миттєвої дії на допомогу:
Рецепт № 1 – цибуля й часник.
При перших симптомах застуди розріжте велику соковиту цибулину і дихайте над нею, поки є сили. Процедуру повторюйте близько 4 разів на день. Між „цибулевим вдиханням“ займіться часником. Візьміть кілька голівок, розімніть і просочіть соком ватяну паличку, помістіть її якомога глибше в ніс, тримайте близько 15 хвилин.
Дітям можна зробити медальйони з цибулі або часнику.


Рецепт № 2 – смородина, малина та калина.
Змішайте в одній склянці варення зі смородини, малини і калини або заморожені фрукти і Ви отримаєте вітамінну та смачну бомбу, яка допоможе у лікуванні.


Рецепт № 3– ромашка.
При відсутності підвищеної температури, можна прийняти ромашкову ванну. Візьміть 400 г ромашки і 10 л окропу, настоюйте близько 2 годин. Процідіть рідину і вилийте у ванну. Процедура триває максимум 15 хвилин при температурі 35°С.


Рецепт № 4– оцет і гірчиця.
Візьміть теплі вовняні шкарпетки і насипте у них суху гірчицю, ходіть так добу-дві. Ще можна зробити оцтовий компрес на ноги або на груди. Для цього змочіть шкарпетки або рушник у суміші оцту, оливкової олії та камфори, залиште на ніч. До ранку Вам вже має бути значно легше!
         Не піддавайтеся паніці! Дбайте про запобігання грипу всіма доступними засобами і будьте здорові!

                             

(Інформація із офіційного  веб-сайту Полтавської ОДА)

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua