Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
11 листопада 2019 року 10:19

Як уберегтися від дифтерії!

Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання, що характеризується запаленням слизових оболонок верхніх дихальних шляхів і носоглотки.

Основний прояв – поява фіброзних плівок сіруватого кольору на поверхні мигдалин і слизових оболонках ротоглотки.

Основний шлях передачі збудника – повітряно-крапельний, коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, що руйнує тканини дихальної системи. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання. У рідкісних випадках інфекція передається контактно-побутовим шляхом. Інкубаційний період коливається від 2 до 7 днів (в середньому-3 дні). Особи, які не імунізовані проти інфекції, можуть захворіти в будь-якому віці.

Основні  симптоми: підвищена температура тіла від субфебрильної до високої, яка зберігається 2-3 дні, нездужання, головний біль, слабкість, набряки залоз у шиї, світло-сірий наліт на уражених органах, специфічний запах з рота.

Незалежно від того, наскільки легка форма дифтерії у людини, хворого потрібно відразу ж госпіталізувати в інфекційне відділення.

Як захиститися від дифтерії: єдиний і найдієвіший спосіб захиститися від дифтерії – це вакцинація. Імунізація дітей проводиться згідно з затвердженим календарем щеплень. Дорослим потрібно робити вакцинацію від дифтерії кожні 10 років.

За даними Центру громадського здоров`я в Україні спостерігається ускладнення епідемічної ситуації з захворюваності на дифтерію. За 10 місяців 2019 року зареєстровано 20 випадків. Найбільший спалах захворювання зареєстрований в Закарпатській області – 5 хворих, у Хмельницькій, Луганській, Тернопільській – по 1 випадку, у місті Києві – 2 випадки захворювання. Ще 10 осіб в Закарпатській області є носіями інфекції. Існує реальна загроза розповсюдження цієї інфекції на інших адміністративних територіях. Єдиним дієвим механізмом боротьби з дифтерією є вакцинація. Станом на 1 жовтня в Україні щеплено 59,5 % дітей віком до одного року та 52,3 % дорослого населення від кількості, що передбачена плановою вакцинацією.

Щеплення від дифтерії – єдиний спосіб захистити себе від захворювання. Перед вакцинацією необхідно пройти огляд сімейного лікаря та отримати дозвіл на щеплення. Дбайте про себе!

                                  

 

Пирятинське районне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua