Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
29 жовтня 2019 року 08:51

Чи стануть фізичні особи-підприємці соціально відповідальними?

Під особливим контролем з боку працівників Пенсійного фонду, які постійно аналізують дані Реєстру застрахованих осіб і тримають під контролем ситуацію на регіональному ринку праці, перебувають наразі фізичні особи, які зареєстровані як підприємці.

Загальновідомо, що підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична господарська діяльність, яка здійснюється з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку. І якщо задля досягнення економічних результатів суб’єкти господарювання (підприємці), як правило, керуються тезою „не треба відкладати на завтра те, що можна зробити сьогодні“, то на досягнення соціальних результатів відверто закривають очі. Адже щомісячний моніторинг свідчить, що найбільш несвідомими у соціально-правовому аспекті виявилися саме фізичні особи-підприємці. З об’єктивних і суб’єктивних причин вони усіляко ухиляються від сплати обов’язкових платежів, ігноруючи той факт, що першочерговою умовою одержання пенсійної виплати є набуття необхідного страхового стажу.

Частка підприємців Полтавщини у загальній сумі заборгованості до пенсійного бюджету дедалі зростає. Так, якщо на 1 жовтня 2018 року борги підприємців у заборгованості недобросовісних платників з єдиного внеску в цілому по області складали понад 61%, то цього року на ту ж дату їх частка досягла більше 77%. Отже, здійснюючи господарську діяльність і отримуючи доходи, фізособи у переважній більшості уникають соціальної відповідальності.

Вже декілька років поспіль працівники Пенсійного фонду, маючи досить обмежений арсенал методів впливу, здійснюють комунікаційну діяльність, спрямовану на формування економічної та правової культури підприємців. За підрахунками фахівців профільних структурних підрозділів, з початку нинішнього року близько 18,6 тис. фізичних осіб-підприємців поінформовано про те, що легалізація тіньових заробітних плат забезпечить соціальні гарантії на отримання пенсійних виплат у похилому віці.

Коли результати роз’яснювальної роботи не втішають, підключаються примусові заходи – такі, як залучення органів стягнення. Нині у процесі реалізації в органах державної виконавчої служби знаходиться виконавчих документів на суму майже 100 млн.грн., але за 9 місяців поточного року від заходів стягнення надійшло лише близько половини цієї суми.

 

Довідково: з 01.01.2019 страховий стаж повинен становити 26 років, з подальшим збільшенням цього показника на 12 місяців щорічно. Ті громадяни, які  претендуватимуть на пенсію за віком після 2028 року,  повинні будуть підтвердити 35 років страхового стажу.

 

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ПОЛТАВСЬКІЙ  ОБЛАСТІ

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua