Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
9 жовтня 2019 року 16:43

Як сформувати ефективну оргструктуру для ОТГ?

8 жовтня відбулася презентація результатів дослідження ефективної організаційної структури ОТГ та посібника «Підходи до формування ефективних організаційних структур для об’єднаних територіальних громад», підготовленого  експертами Асоціації об’єднаних територіальних громад за сприяння програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

           У заході взяли участь  голова парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального, розвитку та містобудування Андрій Клочко, заступник міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода, керівництво Асоціації ОТГ – Олександр Корінний, Олексій Рябоконь, Григорій Рудюк, Володимир Міцук, директор програми USAID DOBRE Беррі Рід, перший заступник Голови НАДС Володимир Купрій, директор Малопольської школи державного управління Краківського економічного університету Кшиштоф Глюк.

Ідея дослідження полягала в порівнянні  організаційних структур  апарату та виконавчих органів рад об’єднаних територіальних громад, створених у 2015 та 2017 роках.

«Перші 167 громад, які були у фарватері, допускали помилки,  експериментували при створенні оргструктур. Громади ж, які об’єднувалися вже пізніше, з точки зору інституційної спроможності, пройшли цей шлях набагато простіше», – зазначила Наталія Гнидюк, експерт  з інституційної спроможності громад.

Вона додала, що структура виконкому не повинна залежати від типу органу місцевого самоврядування – сільська, міська чи селищна рада.  Треба враховувати  повноваження, які вона взяла на себе. «Ефективність же структури можуть оцінити лише жителі громади через призму якості та доступності  послуг», – додала експерт.

«Я знаю багато невеличких ОТГ, які не маючи значних фінансових ресурсів, реалізували  вражаючі проекти, а також надають  громадянам послуги на високому рівні.  Тож, не завжди гроші, а вдало сформована організаційна структура ради є запорукою успіху громади», – підкреслив Олександр Корінний, голова Асоціації ОТГ. Він також додав, що часто в ОТГ допускається класична помилка: наприклад, якщо у сфері освіти є проблеми, то збільшують штат відділу культури виконкому. Однак,  кількість  не завжди переходить в якість.

Олексій Рябоконь, заступник голови Асоціації ОТГ, впевнений, що основою для  формування організаційних структур апарату та виконавчих органів рад має стати  Стратегія розвитку громади. «Спочатку ми формували  оргструктуру Пирятинської міської ради під отримані повноваження. Є повноваження – має бути і виконавець. Пізніше стало зрозуміло, що перш за все, треба орієнтуватися на стратегію розвитку громади, адже саме цей документ враховує і місію, і бачення, і перспективи», – зазначив він.

Григорій Рудюк, голова Новоборівської ОТГ, підкреслив, що сформувати  оргструктуру виконавчого комітету селищної ради його команді допомогла активна участь практично у всіх навчальних курсах відповідної тематики. «Це і школа місцевого самоврядування Despro, семінари Програми Dobre, а також  вебінари Асоціації ОТГ», –   наголосив він.

«Організаційна структура місцевих рад повинна бути гнучкою та враховувати сучасні реалії. Саме з цією метою, спільно з Асоціацією ОТГ, ми ініціювали проект, який сподіваємось, допоможе громадам  у формуванні ефективних організаційних структур виконкомів», –   підкреслив Беррі Рід, директор програми USAID DOBRE .

Своєю чергою, заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода додав, що у найближчі роки має значно зрости роль жителів у розбудові своїх міст та сіл.

        «Люди повинні отримати можливість не лише формувати органи самоврядування – обирати голову громади і місцеву раду, – але і ефективно впливати на них, брати участь у прийнятті складних рішень. Впевнений, ми ці можливості створимо. Важливо, щоб люди захотіли ними скористатися. Щоб вони відчули свою відповідальність за майбутнє громади, зрозуміли, що вже не можна перекладати її на плечі якоїсь неуособленої влади з району, області чи міністерства, що робити зміни треба тут, зараз і кожному з нас», – зазначив  він.

З метою сприяння адаптації муніципального управління в Україні до демократичних стандартів та ефективного використання потенціалу територіальної громади експерти Асоціації об’єднаних територіальних громад підготували низку навчальних матеріалів:

Посібник „Ефективні організаційні структури для об’єднаних територіальних громад”.

Аналітичні записки  „Інституційна спроможність об’єднаних територіальних громад України”.

Аналітичні записки „Критерії ефективних організаційних структур виконавчих органів місцевого самоврядування України”.

Матеріали є результатом дослідження організаційних структур апарату та виконавчих органів рад об’єднаних територіальних громад, створених у 2015 та 2017 роках, здійсненого за сприяння програми USAID „Децентралізація приносить кращі результати та ефективність“ (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та  фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

За матеріалами Асоціації об’єднаних територіальних громад

 

Для більш детального ознайомлення  та для завантаження інформації перейдіть за посиланням

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua