Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
4 жовтня 2019 року 18:43

Обережно!Сальмонельоз!

РУ ГУ Держпродспоживслужби  в Полтавській області повідомляє:

Сальмонельоз — це гостре інфекційне захворювання тварин, птахів і людей, що вражає шлунково-кишковий тракт та інші внутрішні органи.

Збудник сальмонельозу бактерія Salmonella переважно уражає травну систему, спричиняючи діарею, інтоксикацію та зневоднення організму,  особливо небезпечними є м’ясні, молочні та рибні продукти.

Основні симптоми сальмонельозу (перші години):

 На початковій стадії інфекції головними ознаками сальмонельозу є: слабкість, запаморочення, головний біль, підвищення температури тіла до 38-39 °С, озноб. Відразу після зараження досить швидко проявляються порушення роботи шлунково-кишкового тракту. Це може бути: біль в шлунку, біль в області пупа, блювота, діарея. Якщо захворювання відразу не лікувати, то через місяць у хворого можуть з'являтися галюцинації, висип на животі, здуття живота, змінюється колір язика. У більш складних і запущених випадках сальмонельоз може спричинити появу перитоніту (запалення черевної поржнини) та поліартиту (запалення суглобів).

Профілактика сальмонельозу:
* м'ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після термічної обробки;
* качині і гусині яйця використовувати тільки в тісто;
* не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей;
* кашу або пюре, в які добавляють молоко чи жовтки, необхідно прокип'ятити;
* для готових та сирих продуктів використовувати окремий посуд, дощечки для нарізування;
* молоко перед вживанням кип'ятити, особливо яке придбане на стихійних ринках;
* продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м'ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С;
* дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки, по можливості харчуватися в місцях передбачених для цього.

Лікування: Обов'язковій госпіталізації підлягають хворі з важким і середньої важкості перебігом сальмонельозу, діти, особи похилого віку, працівники харчової та медичної галузей, студенти, які проживають в гуртожитках, та інші декретовані контингенти. При легкій формі хвороби терапія, виписана лікарем, може проводитися у домашніх умовах.
     Пам'ятайте, що захворювання легше попередити, ніж лікувати. Захист Вашого здоров'я у власних руках.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua