Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
23 вересня 2019 року 17:11

За кращим досвідом – до ОТГ Чернівецької області

Виконком Пирятинської міської ради докладає значних зусиль для покращення бізнес-середовища та розвитку економіки. Завдяки участі в навчальних програмах  ініціативи ЄС „Мери за економічне зростання“ розроблено та реалізується План місцевого економічного розвитку Пирятинської ОТГ (далі План), орієнтований виключно на стимулювання місцевого бізнесу. За результатами моніторингового звіту про виконання Плану у першому півріччі 2019 року нашу громаду запросили 17-19 вересня до м.Чернівці для ознайомлення з ходом реалізації проекту „Різні громади – спільні рішення для економічного зростання“. В заході взяли участь координатор ініціативи ЄС „Мери за економічне зростання“ в Україні Павло Касьянов та 7 громад-підписантів ініціативи ЄС „Мери за економічне зростання“. Співвиконавцями цього проекту є Агенція розвитку громад Буковини та Глибоцька селищна рада, а учасниками – десять ОТГ Чернівецької області. Серед основних завдань проекту – створення системи інституційної підтримки малого бізнесу в ОТГ і організація мережі кооперативів. Проект ще не завершено, але навіть проміжні результати вже дають підстави для висновку, наскільки він  важливий і значимий для громад Чернівецької області. Оскільки в кожній з 10 громад відібрано, відремонтовано та облаштовано меблями, оргтехнікою приміщення Центрів економічного зростання. На їх базі функціонує мережа дискусійних майданчиків для молоді „Клуб молодого підприємця“, проводяться навчання для представників малого бізнесу. Крім того, започатковано роботу 10 нових кооперативів у сфері перероблення сільгосппродукції.

 Під час візиту відвідали чотири громади – Глибоцьку, Мамалигівську, Волоковську та Великокучурівську. Соціальна-економічна ситуація у всіх схожа, робочих місць не вистачає, молодь шукає кращої долі десь далеко, відповідно, бюджетних можливостей не вистачає для вирішення усіх наявних проблем. Разом з тим, участь в пілотному проекті „Різні громади – спільні рішення для економічного зростання“, дає надію та реальний інструмент для їх вирішення. Найкраще висловився голова Глибоцької ОТГ Григорій Ванзуряк: „У нас є мрія, щоб у кожному населеному пункті вироблявся свій продукт, який буде корисним для інших. Обмінюючись власною продукцією ми відбудуємо сильні регіональні економіки та створимо умови для сталого розвитку громад“.

Відрадно відмітити, що місцеві жителі активно співпрацюють з фондами міжнародної технічної допомоги, ми на власні очі переконалися в ефективності такої співпраці  на прикладі діючих підприємств з ремонту автомобілів, виготовлення паливних пелет.

Дякуємо громадам за гостинність, можливість отримати цінний досвід створення Центрів економічного зростання та підтримки кооперативного руху.  Окремо вдячні керівнику Агенції розвитку громади Буковини Нелі Малко за відмінну підготовку  та організацію семінару. Під час заходу  Неля Борисівна ознайомила з історією краю. Також учасники пройшлися по старовинним вуличкам міста Чернівці, відвідали резиденцію митрополитів Буковини та Далмації - культурної спадщини ЮНЕСКО.

 

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua