Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
17 вересня 2019 року 09:59

Пам’ятка для населення

Незабаром розпочнеться сезон грибів. Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

Необхідно   пам’ятати,  що   гриби  є  „важкою  їжею“,   яка   взагалі протипоказана   дітям   до   14  років,  людям   похилого   віку та особам, які мають захворювання шлунково - кишкового тракту. Якщо ви все ж вирішили вдатися до збирання  грибів, то слід  дотримуватися  елементарних правил:
      -  Збирайте   тільки  ті  гриби,  про  які  ви  точно знаєте, що вони  їстівні  і  не пробуйте їх на смак;

-   Не  збирайте  гриби,  навіть  свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів, а  також уздовж автомобільних  доріг  і залізниць;
-  Не  збирайте  і  не  їжте гриби  переспілі,  червиві  чи  зіпсовані,  або дуже молоді  гриби,   у  яких   нечітко   виражені   морфологічні   ознаки,  під час посухи гриби  краще не брати взагалі;

-  Не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм пробувати їх на смак;
-   Не  допускайте  вживання  грибних  страв  дітьми,  вагітними та жінками, котрі годують грудьми;

 - Не купуйте і не  вживайте  в  їжу  гриби  консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, у місцях стихійної  торгівлі, або просто з рук;
- Не  зберігайте  готові  страви  з  грибів у холодильнику більше доби, а свіжі гриби - довше 2-3  днів  в  морозильнику, якщо він  не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки;

- Варіть гриби, попередньо  добре промивши,  не менш години  на невеликому   вогні,  знімаючи   піну    і    помішуючи.   Варіння   вважається закінченим, коли  гриби  осядуть  на   дно, а  відвар  стане   прозорим;

-  Якщо  після  вживання   грибної  страви   з’явилися  ознаки  захворювання, потрібна   негайна   медична   допомога. До  приходу  лікаря   хворого  треба покласти   в   ліжко, а   щоб  не   допустити  всмоктування  отрути,  потрібно промити    шлунок.

-  Не  викидайте  недоїдених  грибів.  Лабораторний  аналіз  цих  грибів  при отруєнні допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

  Пам’ятайте: пильне   ставлення   до  свого  здоров’я  та   здоров’я Ваших   близьких   основа   для   запобігання   отруєння    грибами дикорослими.

 

Пирятинське РУ ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua