Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
11 червня 2019 року 16:25

Проведено круглий стіл з гендерних питань

10 червня проведено круглий стіл з гендерних питань, на якому були обговорено питання щодо участі жінок у прийнятті рішень, гендерно-орієнтованого бюджетування та випадків насильства в сім’ї на території Пирятинської міської об’єднаної територіальної громади.

Як відомо, гендерна нерівність є перешкодою сталого розвитку та причиною зниження ефективності політичного курсу країни, спрямованого на утвердження соціальної справедливості. Жінки і чоловіки на практиці не користуються однаковими правами, зокрема, це стосується нерівності заробітної плати та відсутності паритетного політичного представництва. Законодавче введення гендерних квот, сприяло створенню умов для розширення участі жінок у політиці.

Квоти позитивно вплинули на визначення мінімального рівня представництва осіб однієї статі у виборчих списках політичних партій – не менше як 30%  відповідно до законів України „Про політичні партії в Україні“ та „Про місцеві вибори“. Проте, на практиці таке квотування ще не вплинуло суттєво на співвідношення чоловіків і жінок у представницьких органах влади. У складі депутатського корпусу міської ради VII скликання лише 20% становлять  жінки.

Основними причинами  таких співвідношень є обмежений доступ жінок до різного типу ресурсів, низька мотивація кваліфікованих фахівців-жінок до участі в політиці, наявність гендерних стереотипів серед електорату та керівників партій, низький рівень видимості жінок у ЗМІ.

Дискримінація є однією з головних проблем у досягненні гендерної рівності в економічній, політичній та інших сферах. Окремі групи осіб, такі як жінки та чоловіки з інвалідністю, жінки та чоловіки похилого віку, особливо у сільській місцевості (що важливо з огляду на реформу децентралізації), внутрішньо переміщені жінки і чоловіки, ВІЛ-позитивні, наркозалежні, а також жінки і чоловіки з національних меншин страждають від множинних форм дискримінації.

У зв’язку з даними проблемами нерівності Пирятинська міська рада 23 жовтня 2018 року прийняла рішення щодо приєднання до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад. За результатами обговорення учасники круглого столу вирішили створити робочу групу з підготовки плану дій щодо реалізації засад вищезазначеної Хартії.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua