Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
28 травня 2019 року 12:24

Попередження отруєння бджіл агрохімікатами

Останнім часом в Україні почастішали випадки загибелі тварин, в т.ч. бджіл, внаслідок застосування засобів захисту рослин (ЗЗР) та інших агрохімікатів.

Застосування засобів захисту рослин офіційно дозволено, але існує ряд вимог щодо того, які ЗЗР можна використовувати і коли, зокрема це визначено такими документами:

- Закон України „Про пестициди і агрохімікати“;

- Закон України „Про бджільництво“;

- Державні санітарні правила ДСП 8.8.1.2.001-98 „Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві“;

- Інструкція по профілактиці отруєння бджіл пестицидами від14.06.1989;

-Інструкція щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл від 30.01.2001.

Проблема з отруєнням живих організмів, наприклад бджіл чи птахів, якраз і виникає тоді, коли ЗЗР використовуються з порушенням цих вимог.

Небезпечними періодами для бджіл є весна, коли аграрії обробляють ґрунт перед чи під час посіву культур; літо, коли здійснюється обробка гербіцидами бур’янів на посівах; кінець літа, коли з метою технологічної підготовки культур до збирання врожаю їх обробляють десикантами. Фактично, протягом всього сезону медозбору бджола знаходиться під загрозою отруєння.

Основним у попередженні отруєння бджіл засобами захисту рослин є реєстрація пасіки, комунікація та взаємоповага між пасічником, органами місцевого самоврядування та агровиробником. На сьогодні розроблено порядок налагодження пасічником такої співпраці.

Заходи при отруєнні бджіл:

- гнізда сімей, що втратили багато льотних бджіл, скорочують відповідно  до  їхньої сили, виймають у першу чергу медові й пергові рамки,  особливо зі свіжопринесеним нектаром і пилком, а також рамки з відкритим розплодом, не обсиджені бджолами;

- сім’ї бджіл забезпечують водою, наливаючи її в стільники, пергою, підгодовують цукровим сиропом;

- по мірі виходу молодих бджіл ці сім’'ї підсилюють.

У випадку масової загибелі бджіл необхідно терміново повідомити за номером телефону 2-22-13, Пирятинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua