Риба та рибні продукти, що є цінним харчових продуктом, разом з тим можуть призвести до ряду хвороб, небезпечних для людини, зокрема, опісторхозу, дифілоботріозу, анізакідозу, ботулізму, аеромонозу, сальмонельозу та ін.
Щоб попередити захворювання людини необхідно:
- придбавати рибу та рибні продукти в офіційній торговій мережі за наявності супровідних документів;
- дотримуватися тривалості та температурних режимів зберігання риби та рибних продуктів;
- не споживати сиру або недостатньо термічно оброблену рибу.
Встановлено, що, зокрема, за умови достатньої термічної обробки більшість збудників інфекційних хвороб та їх токсинів знищуються;
- обробку риби проводити в умовах чистоти та з повним видаленням вмісту черевної порожнини, оскільки кишечник – одне з основних джерел патогенних бактерій.
У разі виникнення найменших сумнівів щодо безпечності риби чи рибних продуктів – відмовтеся від їх споживання.
За інформацією Пирятинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області