Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
19 квітня 2019 року 14:52

Анізакідоз риби

Анізакідоз – паразитарна хвороба морських риб, зокрема таких як оселедець, скумбрія, сардина, хек, сайра, нототенія, сьомга, мойва, тюлька.

Збудник хвороби - личинки круглих гельмінтів анізакід. Личинки мають довжину до 4 см, ширину до 0,9 мм, білого або жовтуватого кольору. Знаходяться переважно в черевній порожнині, на поверхні або всередині різних внутрішніх органів, у м’язах риби. Можуть бути у звернутому стані (форма спіралі або кільця) або витягнуті, зазвичай видимі неозброєним оком.

Людина заражається личинками анізакід під час споживання хворої незнезараженої морської риби. Живі личинки, що потрапили в травний тракт людини можуть призвести до захворювання (ентерит, алергічні реакції), інколи в тяжкій формі.

Вперше захворювання людини анізакідозом було зареєстроване в Голландії в 1955 році і було пов’язано з вживанням слабосолених оселедців. На сьогодні хвороба реєструється в країнах Європи, Америки, Азії.

Морська риба, уражена личинками гельмінтів, знезаражується при певних режимах температури і часу знезараження.

Звертаємо увагу, що основний шлях попередження захворювання людини на анізакідоз – споживання термічно обробленої морської риби (заморожування, варіння, жарення, стерилізація).

 

 

За інформацією Пирятинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

 

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua