Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
12 квітня 2019 року 09:46

Як вберегтися від ботулізму?

Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, яке може призвести до тяжких наслідків, в тому числі до смерті. Водночас ботулізм є тією хворобою, якої у більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались не належним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені  продукти домашнього приготування. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

У 2018 році на ботулізм в Полтавській області захворіло 3 особи. Всі постраждалі придбали рибу копчену – товстолоб у місці незаконної  торгівлі м. Кременчука.

Щоб вберегтися від ботулізму, уникайте споживання:

в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, консервів домашнього виробництва, м’ясних та грибних консервів;

якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;

якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму:

хворого турбує „сітка або туман“ перед очима, двоїння предметів, що пов’язано з паралічем очних м’язів;

сильно виражена сухість у роті;

важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);

підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення;

ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закріп);

ураження м’язів шиї та кінцівок.

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації.

 

За інформацією  районного управління  ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua