Відповідно до інформації Держпродспоживслужби в Україні в 2018 році зареєстровано 13 неблагополучних пунктів з трихінельозу, зокрема хворобу діагностовано в лисиць на території мисливських угідь Котелевського району.
Трихінельоз - гельмінтозна хвороба тварин і людей. Сприйнятливі до трихінельозу свині, коні, собаки, коти, дикі кабани, ведмеді, вовки, лисиці, борсуки, щури, їжаки, миші та інші всеїдні, м’ясоїдні, рослиноїдні ссавці, а також люди.
Тварини заражаються при поїданні заражених личинками трихінел продуктів забою (м’ясо, субпродукти), кухонних відходів, трупів собак, котів, тушок гризунів (щурів, мишей).
Основне джерело трихінельозу для людини - уражені личинками трихінел м’язи свиней, в тому числі диких, коней, ведмедів та інших сприйнятливих до трихінельозу тварин.
Клінічні ознаки у тварин неспецифічні. У людини хвороба проявляється лихоманкою, м’язовими болями, набряком обличчя, висипами на шкірі; при тяжкому перебігу – ураженням міокарда, легень, центральної нервової системи. Хвороба викликає ускладнення, які часто призводять до летальних наслідків.
Заходи попередження хвороби або її ліквідації визначені Інструкцією з діагностики, профілактики та ліквідації трихінельозу тварин.
З метою недопущення виникнення даного захворювання власники тварин, у тому числі диких, зобов’язані:
забезпечити дослідження на трихінельоз продуктів забою тварин, сприйнятливих до трихінельозу;
завозити тварин тільки з благополучних щодо трихінельозу господарств;
постійно проводити дератизацію у тваринницьких приміщеннях, на територіях ферм, у місцях зберігання кормів;
тушки загиблих гризунів спалювати;
забезпечити утримання територій і приміщень ферм у належному санітарному стані;
не згодовувати тваринам харчові відходи.
Хвороба не лікується. Уражені трихінелами туші тварин, в т.ч диких, їх субпродукти, а також трупи собак і котів, синантропних гризунів спалюються.
Трихінельоз відноситься до особливо небезпечних хвороб, у випадку встановлення якого в господарстві запроваджуєть карантин. Обмежувальні заходи триватимуть щонайменше протягом трьох років.
Звертаємо увагу, що основний шлях попередження захворювання людини на трихінельози – споживання м’яса та інших продуктів забою обов’язково досліджених на трихінельоз, бажано після термічної обробки.
Корисні посилання:
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0951-07
http://polvet.gov.ua/uk/news/chym-nebezpechnyj-tryhineloz-shho-treba-znaty/
За інформацією Пирятинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області