Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
18 лютого 2019 року 09:47

Нідерланди – країна співпраці

З 10 по 16 лютого начальник управління економіки виконкому Пирятинської міської ради Ірина Солдатова перебувала в навчальній поїздці з вивчення досвіду місцевого економічного  розвитку Нідерландів.  Це стало можливим завдяки ініціативі ЄС „Мери за економічне зростання“, членом якої наша громада стала з 2017 року. В рамках цього проекту підготовлено План місцевого економічного розвитку Пирятинської ОТГ на 2019-2020 роки, який затверджено рішенням 42 сесії міської ради сьомого скликання від 23.07.2019 № 247. План схвалено експертами Світового банку, як наслідок – отримано запрошення на стажування в одній з самих розвинутих країн Європи.

Загальна кількість учасників поїздки була  30 осіб, усі – з країн Східного партнерства (Вірменія, Білорусь, Грузія, Молдова та Україна). Делегація з України була найбільшою за чисельністю – 9 осіб.  Необхідно зазначити, що всі учасники активно спілкувались, ділились досягненнями, власним досвідом вирішення проблем.

Нідерланди дуже багата та впевнена в собі країна. Це сталося завдяки наявності однієї  базової цінності - співпраці всіх секторів економіки та суспільства. Кажуть, Нідерланди – країна співпраці і називають цей принцип „Золотим Трикутником“ („Gold Triple“). Завдяки  такій суспільній позиції вдається тримати лідируючі позиції в світовій економіці, реалізовувати значні соціальні програми, протистояти кліматичним викликам. До речі, зміни клімату потребують оперативного реагування та надвисоких фінансових ресурсів, оскільки майже вся територія країни знаходиться на 5-20 метрів нижче рівня моря, і страждає від повеней. У 1953 році сталася велика біда, під час шторму зруйнувалась дамба, що призвело до загибелі близько 2 тисяч осіб. Після такої важкої втрати суспільство разом вирішило більше такого не допускати ніколи. Кошти збирали усі - і держава, і бізнес, і пересічні громадяни. Кажуть, що прості люди продавали коштовності, щоб здати гроші. Збудували єдину в світі гідротехнічну споруду, яка дозволяє забезпечити безпеку людей при будь яких умовах упродовж 200 років. З0 років тому споруду ввели в експлуатацію і регіон повністю відновився, більше того, розвиває туристичний напрямок. У даний час, завдяки збереженню традицій, культурних цінностей, високої якості послуг, щорічно в місцевість, яка знаходиться біля моря поза дамбою,  приїзджає 5 млн. туристів.

Економіка Нідерландів базується на інноваціях, повсюди розташовані Агенції регіонального розвитку, індустріальні парки, кампуси, в яких активно залучається молодь,  що дає можливість значно поліпшити бізнес-клімат. Топ сектори: високі технології, здоров’я, логістика, креативна індустрія, хімія, сільське господарство, відновлювальна енергетика. Визначення пріоритетних галузей здійснюється регіонами самостійно, без підказок зверху, після консультацій з бізнесом. Інструменти підтримки – дешеві кредити, пільгове оподаткування, зниження орендної плати тощо.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua