Бруцельоз - інфекційна хвороба тварин, переважно з хронічним перебігом, що проявляється захворюванням органів розмноження, кінцівок.
Збудник бруцельозу - бактерії роду Brucella. Згідно інформації Держпродспоживслужби України в державі відсутні випадки бруцельозу тварин.
На бруцельоз хворіють велика та дрібна рогата худоба, свині, коні, м’ясоїдні тварини, гризуни. На бруцельоз хворіють люди, які заражаються від тварин або через інфіковані продукти тваринництва.
Джерело збудника інфекції – хворі тварини.
Оскільки перебіг хвороби у тварин зазвичай безсимптомний, важливим є проведення періодичного лабораторного дослідження матеріалу від тварин.
Лікування хворих тварин не проводиться. У випадку виявлення хвороби запроваджуються карантинні обмеження.
З метою попередження хвороби необхідно:
тварин завозити з благополучних у відношенні бруцельозу господарств;
погоджувати завезення тварин з Держпродспоживслужбою, а у разі вивезення – отримувати супровідні ветеринарі документи;
забезпечити проведення лабораторного дослідження тварин на бруцельоз;
під час догляду за тваринами використовувати окремий одяг та інвентар;
не допускати до тваринницьких приміщень сторонніх осіб, тварин;
підтримувати належний рівень чистоти в тваринницьких приміщеннях та місцях зберігання кормів, періодично проводити їх дезінфекцію, дератизацію;
забій тварин та обіг продуктів забою проводити з дозволу спеціалістів Держпродспоживслужби після проведення ними передзабійного огляду тварин та ветеринарно-санітарної експертизи м’яса, продуктів забою.
Корисні посилання:
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0135-00
http://www.consumer.gov.ua/ContentPages/Epizootichna_Situatsiya_Na_Teritorii_Ukraini/52/
За інформацією Пирятинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області