Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
14 березня 2019 року 15:21

Енергоефективність та енергозбереження в Пирятинській громаді

 Сьогодні, під головуванням міського голови Олексія Рябоконя, відбулась робоча нарада з питань енергоефективності та енергозбереження в Пирятинській громаді. В даному заході взяли участь керівники та завгоспи об’єктів комунальної власності, керівники комунальних підприємств, заступники міського голови, керівники структурних підрозділів виконавчого комітету міської ради.

  Головний спеціаліст відділу управління комунальною власністю виконкому міської ради Руслан Биков проінформував присутніх про використання енергетичних ресурсів об’єктами комунальної власності за 2018 рік. Проаналізовано та визначено об’єкти з найбільшим та найменшим питомим споживанням енергоресурсів. Зроблено висновок, що в порівняння з 2017 роком, у 2018 році досягнуто економію витрат ресурсів у закладах та установах, що фінансуються з місцевого бюджету. Так, у 2017 році загальне використання бюджетними установами  енергії склало – 4653,9 МВт*год/рік, то    вже    в  2018 році даний показник становив – 4530,7 МВт*год/рік, шо на 123,2 МВт*год/рік менше. Цю економію досягнуто за рахунок впровадження ряду енергоефективних та енергозберігаючих заходів.

 Пирятинська міська рада щороку фінансує енергоефективні проекти із бюджету  громади. Так, за період з 2017 по 2018 роки було виділено понад 9,7 млн.грн. на впровадження енергозберігаючих заходів, а саме: заміну віконних та дверних конструкцій на енергозберігаючі, малопродуктивних газових і твердопаливних котлів на сучасне високоефективне обладнання, заміну теплотрас, реконструкції покрівель із утепленням, утеплення фасадів та інше.

Наприклад, у 2018 році проведено капітальний ремонт покрівлі із утепленням в Центрі дитячої та юнацької творчості, здійснено утеплення фасаду мінеральною ватою товщиною 120 мм в ДНЗ „Сонечко“, завершено перший етап реконструкції покрівлі із утепленням горищного перекриття в опорному закладі Пирятинської ЗШ I-III ступенів № 6. Окрім цього, реалізовано програму „Енергоефективність та енергозбереження у освітніх закладах Пирятинської ОТГ на 2018 рік“.

  У громаді запроваджено систему енергетичного моніторингу як ключовим елементом у функціонуванні динамічної системи енергоменеджменту, що дозволяє оптимізувати споживання енергетичних ресурсів. Дана система енергомоніторингу включає в себе інвентаризацію будівель та щоденний збір інформації про використання всіх видів енергоресурсів та води. Вона дає можливість відслідкувати фактичне споживання ресурсів, визначити клас енергоефективності будівель.

 Зокрема, наголошено, що насьогодні виконавчий комітет Пирятинської міської  ради   бере   активну   участь в проекті „Енергоефективність у громадах II“, що підтримується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH від Програми „U-LEAD з Європою“. Це дає нам можливість вдосконалити вже існуючу систему енергоменеджменту та перейняти досвід, як у вітчизняних, так і закордонних муніципалітетів, які вже досягли значних результатів у напрямку енергоефективності та енергозбереження. В рамках проекту „Енергоефективність у громадах II“ надається всебічна підтримка експертів у написанні „Плану дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату Пирятинської міської ОТГ до 2030 року“, що включає в собі розробку базового кадастру викидів та проведення оцінки ризиків і вразливості до змін клімату. За допомогою даного проекту громада вже отримала спеціалізоване обладнання для енергоменеджера.

  Також обговорювалось питання участі в Муніципальній платформі від проекту ЄС в Україні „Угода мерів – Схід“, де до складу керуючого комітету ввійшов і міський голова Олексій Рябоконь.

  Щодо впровадження альтернативних джерел енергії, було зазначено, що громада приймає участь у конкурсі „Виклик глобальної зміни клімату“, ініційованому Європейським інвестиційним банком та проектом „Угода мерів щодо клімату та енергії“. Надіслано заявку на будівництво комунальної сонячної електростанції потужністю 4 МВт.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua