Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
13 березня 2019 року 10:22

Заразний вузликовий дерматит - небезпечна хвороба великої рогатої худоби

Заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби (далі ЗВД) - заразне захворювання, що характеризується лихоманкою, утворенням шкіряних вузлів (горбочків) на тілі, кульганням, ураженнями очей, органів дихання, розмноження та травлення.

Спалахи хвороби зареєстровані в Російській Федерації, Дагестані, Чечні і Північній Осетії, Греції, Туреччині, Болгарії, Македонії, Сербії та Чорногорії, Албанії та Казахстані. Територія України вільна від даної хвороби, але загроза проникнення хвороби на територію України висока.

Збудник хвороби (вірус) знешкоджується при температурі 55 °С впродовж 2 годин, при 60 °С впродовж 30 хвилин, при 4 °С вірус ЗВД зберігає активність впродовж 6 місяців.

Хворіє велика рогата худоба. Вірус передається переважно механічним шляхом при укусах комах-переносників (комарі, мухи, кліщі тощо), занесених із зараженої території вітром або в транспортних засобах та через заражені ін’єкційні голки. Занесення комах відбувається переважно в теплу пору року. Тварини можуть інфікуватись при контакті з хворою твариною, через контаміновані корми, воду, предмети утримання.

Вірус не передається людині. Поширення ЗВД відбувається стрибкоподібно - на значні відстані (до 50-100 км) через переносників, безконтрольне переміщення тварин, контаміновані корми, предмети догляду, транспортні засоби тощо.

Інкубаційний період захворювання становить від 7 до 28 діб. Хвороба характеризується підвищенням температури тіла до 40 °С впродовж першого тижня, з’являються водянисті виділення з очей, відмічається в’ялість, тварини відмовляються від корму та швидко худнуть. По всьому тілу, а інколи лише на кінцівках та животі, утворюються внутрішньошкірні вузлики з плоскою поверхнею діаметром 0,5-7 см, заввишки до 0,5 см. У телят до місячного віку хвороба може протікати безсимптомно.

Специфічні методи лікування ЗВД не розроблені. Після діагностування ЗВД в епізоотичному вогнищі встановлюється карантин.

З метою профілактики хвороби необхідно:

завозити тварин лише з благополучних щодо ЗВД господарств з проведенням профілактичного карантину;

проводити обов’язкову дезінсекцію транспортних засобів до та після переміщення тварин;

не допускати контакт між тваринами різних стад;

при роботі з тваринами користуватися чистим продезінфікованим інструментом;

виводити тварин на пасовище лише після обробки їх засобами, що забезпечують захист від укусів комах;

при постановці тварин на стійлове утримання обов’язково проводити клінічний огляд тварин;

проводити заходи, направлені на знищення стаціонарних ареалів мешкання комах;

проводити ідентифікацію всього наявного поголів’я ВРХ.

При виникненні підозри щодо зараження тварин вірусом ЗВД власнику тварини слід протягом двох годин повідомити про це фахівця Держпродспоживслужби за номером телефону 2-22-13.

Корисні посилання:

http://www.lsd.vet.ua/index.php/uа, http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0535-17

 

За інформацією Пирятинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua