Згідно інформації Держпродспоживслужби України в державі зареєстровано 459 випадків африканської чуми свиней, зокрема в 2012 році – 1 випадок, 2014 – 16, 2015 – 40, 2016 – 91, 2017 – 163, 2018 року – 145, 2019 - 10 випадків (3 - домашні, 4 - дикі, 3 - інфікований об’єкт). Хвороба зареєстрована в усіх областях держави.
З 2012 року найбільше випадків хвороби виявлено в Одеській області – 56, Полтавській – 44, Миколаївській – 38, Чернігівській - 32, Рівненській – 31, Харківській – 26, Київській – 26, Закарпатській – 25.
Африканська чума свиней - вірусна хвороба, яка характеризується високою смертністю та завдає значних економічних збитків. На африканську чуму хворіють лише свійські та дикі свині незалежно від породи та віку.
Вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини.
Інкубаційний період короткий (2–12 днів) і супроводжується лихоманкою (40–42 °С) впродовж 48-ми годин перед проявом клінічних ознак та відсутністю інших симптомів у цей період. Більшість хворих тварин, у цей час, виглядають абсолютно здоровими й не відмовляються від корму. Клінічні ознаки проявляються, коли спадає температура: тварини проявляють ознаки слабкості (хитка хода, відмова від корму, ознаки спраги), збиваються в гурти, з’являються ознаки серцевої недостатності: синюшність шкіри та значні крововиливи. Поросні свиноматки, як правило абортують, незалежно від терміну вагітності на 5–8 добу після зараження чи на 1-3 добу лихоманки. Загибель хворих тварин настає переважно на 7–10 добу з моменту прояву перших клінічних ознак хвороби. Смертність при АЧС складає – майже 100 %. Лікування відсутнє.
Свині заражаються при контакті з хворими та перехворілими тваринами, через корми (особливо харчові відходи), воду, предмети догляду, транспортні засоби, забруднені виділеннями хворих тварин, через трупи та продукти забою інфікованих свиней.
Інвентар, техніка, транспортні засоби, одяг, взуття, тощо, що перебували в контакті з хворими тваринами, продуктами їх життєдіяльності (гній, сеча) чи забою (кров, м’ясо, сало, шкіри, кістки, внутрішні органи тощо) також здатні сприяти швидкому розповсюдженню хвороби.
З метою попередження занесення збудника хвороби на територію Пирятинського району власники свиней повинні:
згодовувати корми тільки промислового виробництва або проварювати власні при температурі не нижче 80 0С, впродовж 1 години;
не згодовувати свиням незнезаражені харчові відходи, не приносити в своє помешкання продуктів забою диких свиней, не завозити харчові продукти, корми з неблагополучних щодо африканської чуми територій;
утримувати свиней у закритих приміщеннях, не допускати їх контакту з іншими тваринами;
проводити обробку свиней і приміщень їх утримання проти кровосисних комах (кліщів, вошей, бліх, мух та комарів), постійно вести боротьбу з гризунами;
не купувати тварин у невстановлених місцях та без супровідних ветеринарних документів;
узгоджувати завезення тварин з службою державної ветеринарної медицини, а у разі вивезення – отримувати супровідні ветеринарі документи;
під час догляду за свиньми використовувати окремий одяг та інвентар;
не допускати до тваринницьких приміщень сторонніх осіб;
утриматися від вирощування свиней за умови здійснення мисливської діяльності чи систематичного контакту з дикою фауною;
забій свиней та обіг продуктів забою проводити з дозволу спеціалістів Держпродспоживслужби після проведення ними передзабійного огляду тварин та ветеринарно-санітарної експертизи м’яса, продуктів забою;
відмовитися від поїздок в регіони та країни, де підтверджено АЧС чи є високий ризик її поширення.
Про всі випадки захворювання і раптової загибелі свиней негайно повідомляйте працівників Держпродспоживслужби за номером телефону 2-22-13.
Корисні посилання:
http://www.consumer.gov.ua/ContentPages/Epizootichna_Situatsiya_Na_Teritorii_Ukraini/52
За інформацією Пирятинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області