За інформацією ДУ „Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України“, в Полтавській області за 7 тиждень 2019 року (станом на 18.02.2019) захворюваність на гострі респіраторні інфекції на стабільному рівні. Показник нижче епідпорогового.
За тиждень в області на гострі респіраторні інфекції захворіло 5 747 осіб. Захворюваність зросла на 1%. Показник на 63% нижче епідпорогового. Дітей захворіло 3538 осіб, що складає 62% від усіх захворілих.
У поточному епідсезоні визначається циркуляція вірусу грипу А Н1N1 (4 позитивних), продовжується також виявлення вірусу грипу А Н3N2 (1 позитивний). Госпіталізовано по області 259 хворих на ГРІ, що складає 4,5% від кількості захворілих.
Як правильно харчуватись взимку, щоб не захворіти і
бути в гарному настрої?
Більшість людей у зимову пору року свідомо або інтуїтивно починають збільшувати калорійність свого харчування. Вони вважають, що так їх організм отримає більше необхідної енергії для боротьби з холодом та інфекційними захворюваннями. І такий підхід до харчування дійсно виправданий, якщо ви ведете активний спосіб життя. Але якщо ваша активність не збільшується, то краще не захоплюватися вживанням додаткових калорій. Інакше ви наберете зайву вагу і створите навантаження своїй печінці і серцево-судинній системі.
Запам’ятайте, харчуватися повноцінно та якісно зможе кожен з нас
Пісне м’ясо буде ефективно підтримувати вас у тонусі в холодну пору року. При можливості спробуйте чередувати м’ясо курки, індички, нежирної телятини, кролика. Намагайтеся не вживати м’ясо одночасно з вуглеводами – хлібом, пастою, крупами та картоплею. Так вам вдасться уникнути неприємної тяжкості в шлунку.
Овочеві супи добре зігріють вас і при цьому абсолютно не позначаться на фігурі. В якості інгредієнтів згодяться всі сезонні овочі: морква, цибуля, часник, цвітна капуста, селера, гарбуз, білокачанна капуста, зелений горошок і не тільки. Можна додати також трохи грибів або локшини.
Сухофрукти повинні бути у вас під рукою кожен раз, коли вам захочеться побалувати себе чимось солодким. Фініки, чорнослив, курага, інжир, родзинки – ці сухофрукти не тільки смачні, але також дуже корисні.
Гарячі напої допоможуть вам не тільки зігрітися, але й ефективно протистояти застудним захворюванням. Не забудьте додати в них мед, лимон, гвоздику або імбир.
Побільше вітамінів. Буряк, морква і капуста – салати, соки і борщі з цих овочів необхідні взимку щодня. Ці овочі надовго зберігають вітамінний склад, а також більшість мікро- і макроелементів. Найвідомішим помічником у підтримці імунітету є вітамін С. Поповнити його запаси можна, вживаючи цитрусові, гранат, ківі, шипшину, смородину, калину. Аби не впасти в зимову депресію, фахівці радять зміцнювати нерви. Найбільш корисним елементом для цього є магній, якого багато у хурмі. Взимку для всіх, хто прагне перемогти гіповітаміноз, будуть квашені овочі. Квашена капуста – це просто унікальний продукт. Якщо він буде щодня на столі, авітаміноз вам не загрожує.
Взимку організму людини катастрофічно не вистачає вітаміну D. Він сприяє зміцненню імунітету, допомагає протистояти алергії та інфекції, а також запобігає появі зимової депресії. Для цього включіть до свого раціону більше грибів, морської риби, яєць, твердий сир та м’ясо (особливо, печінку).
Правильне і повноцінне харчування взимку організувати зовсім нескладно. При грамотно складеному меню ваш організм буде отримувати всі необхідні для його повноцінного функціонування вітаміни і мікроелементи, а ви завжди будете здорові і знаходитися в гарному настрої.