Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
6 лютого 2019 року 11:04

Участь молоді – це коли молодь слухають і чують!

05 лютого в м. Київ відбулася Національна конференція „Молодіжні ради в малих громадах: як створити та запустити?“, учасницею якої була директор міського центру соціальних служб для сім?ї, дітей та молоді Юлія Кабушка.

Питання розвитку молодіжної роботи у новостворених громадах дуже актуальне для України. Процеси децентралізації дають нові економічні та соціальні можливості для громадян, у тому числі для молоді. Чимало громад ставлять питання про розвиток молодіжної роботи на своїй території та шукають кращі практики її реалізації. Не є секретом, що молоді люди часто залишають свою громаду або ведуть пасивне громадське життя, рідко долучаються до її розбудови. Ці та інші виклики вимагають якнайшвидшого вирішення.

Завдяки Міністерству молоді та спорту України, молодіжним працівникам, партнерським міжнародним організаціям в Україні створено уже чимало документів та рекомендацій щодо розвитку молодіжної роботи для ОТГ. Важливо, що усі вони включать у себе інструмент участі молоді у житті громади – молодіжні ради.

Процес формування таких молодіжних консультативно-дорадчих органів (молодіжних рад) лише розпочався в Україні, але уже можна говорити про успішні практики, а також ризики, які виникають у їх роботі. Цей процес не є легким, проте такий інструмент участі молоді є дієвим і ми це бачимо, до прикладу, на основі досвіду Польщі. Має він і позитивний вплив на вирішення проблем молоді у сільських громадах.

Під час конференції йшлося насамперед: про переваги та ризики роботи молодіжної ради в ОТГ; варіанти створення та навчання такої ради; ефективність молодіжної ради в малій громаді; сталість її роботи; веб-інструмент для створення ради, на якому можна знайти типові документи та покроковий план роботи ради; ситуацію із молодіжною роботою у сільських громадах (Ureport від Unicef Ukraine) та продемонстровані успішні кейси роботи молодіжних рад на прикладі Волинської області. Під час другої модерованої панелі учасниками була обговорена тема: „Участь молоді? Яка користь і ризики для громади.“ Учасниками виступили: Олександр Ярема – заступник міністра молоді та спорту України; Оксана Піцик – голова Смідинської громади; Оксана Дащаківська - керівниця Західноукраїнського представництва фонду „Відродження“ та Назар Зелінка - ініціатор створення та перший голова молодіжної міської ради Тернополя, депутат Тернопільської міської ради.

 

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua