Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
7 листопада 2018 року 09:15

Перші обговорення положень проекту Статуту Пирятинської ОТГ

 06 листопада  відбулося перше розширене засідання робочої групи з розробки Статуту Пирятинської міської об’єднаної територіальної громади (далі-Статут) за участю експерта  шведсько-українського проекту „Місцеве самоврядування і верховенство права в Україні“, доцента кафедри правничих наук Національного університету „Києво-Могилянська академія“ Володимира Венгера та громадськості. Захід проходив у ліцеї.

 Міський голова Олексій Рябоконь привітав учасників засідання та зазначив важливість цього стратегічного документу для громади.  Цей документ повинен працювати 20-30 років. Він окреслює основні принципи та механізми, за якими функціонує територіальна громада, приймається Пирятинською міською радою на основі Конституції України та Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні“. Статут повинен враховувати історичні, національно-культурні, соціально-економічні та інші особливості місцевості і громади. Документ повинен бути маленькою конституцією для Пирятинської ОТГ, прийти публічне публічне обговорення та реєстрацію в юстиції.

 Олександр Кудрявцев, головний спеціаліст  юридичного відділу виконкому міської ради,  коротко проінформував про проект Статуту.

 Заступник міського голови Ігор Шикеринець, ознайомив учасників зібрання з основними розділами Статуту, які напрацьовані спеціалістами виконавчого комітету міської ради. В проекті враховано і методичні рекомендації експертів і досвід інших громад.  

Володимир Венгер, відзначив, що, на його думку, проект Статуту прогресивний і може обговорюватися і виноситися на затвердження сесії в такому вигляді . В проекті відображені нові напрямки, яких немає в інших статутах громад, він враховує нові повноваження, набуті громадою після об’єднання, та підходи, які використовуються владою для дотримання принципів верховенства права. Статут повинен бути цікавим і владі, і громаді, і бізнесу. Він повинен містити загальні норми, яких треба дотримуватися і виконувати, будувати сталі  інституції та формувати демократичне суспільство. Документ не повинен бути дуже деталізованим, бо це ускладнюватиме реалізацію і сприятиме його порушенню, при чому не тільки з боку влади, а й з боку громади. Зміни до цього документу можуть вноситися тільки у виключних випадках.  Проте, при бажанні, цей проект Статуту можна було б удосконалити, а саме: у визначенні найбільш дієвих форм безпосередньої участі членів територіальної громади у місцевому самоврядуванні та відзначенні сервісної  функції роботи органу місцевого самоврядування (надання якісних адміністративних послуг, їх механізм). 

 Лариса Кочур, керуючий справами виконавчого комітету міської ради, погодилася з паном Володимиром та зазначила, що в об’єднаній громаді надання адміністративних послуг - це один з пріоритетних напрямів роботи муніципалітету, впроваджуються нові форми та методи надання адміністративних та муніципальних послуг (міжмуніципальне співробітництво, мобільний офіс). Розроблено проект  положення про ЦНАП, яке включає ці напрацювання.

   У ході обговорення члени робочої групи обмінялися думками щодо проекту Статуту. Володимир Венгер дав відповіді на запитання, які цікавили депутатів міської ради та представників виконкому і громади.

  Насамкінець міський голова зазначив, що апарат виконавчого комітету чекає на пропозиції (зауваження) жителів територіальної громади. Було б добре, аби пирятинці долучитися до напрацювання проекту Статуту територіальної громади та взяли участь у громадському обговоренні. 

  Варто зазначити, що пропозиції подаються протягом місяця з дня оприлюднення проекту Статуту територіальної громади в письмовій або електронній формі на офіційну адресу виконкому міської ради: – електронну: office@pyryatyn-mrada.gov.ua чи поштову: вул. Соборна, 21, м.Пирятин, Полтавська обл., 37000.

 Особа, яка подає пропозиції (зауваження), зазначає прізвище, ім’я та по-батькові й адресу, а юридичні особи – своє найменування та місцезнаходження. Пропозиції (зауваження) подаються у письмовій чи електронній формі. Анонімні пропозиції (зауваження) розглядатися не будуть.

  З текстом Статуту можна ознайомитися на офіційному веб-сайті міської ради.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua