Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
1 листопада 2018 року 21:38

Пирятинська міська рада виступає проти розміщення військових об’єктів у центрі Пирятина

У середу, 31 жовтня, за ініціативою міського голови Олексія Рябоконя відбулася зустріч з начальником військової частини А1499, розташованої в м.Пирятин, І. Васюком, начальником Пирятинського відділення поліції Головного управління національної поліції в Полтавській області Олексієм Возним та головою постійної комісії міської ради з питань містобудування, будівництва, земельних відносин та охорони природи Василем Войпанюком. Предметом обговорення стала скандальна історія, пов’язана з вирубкою дерев на території між військовою частиною, житловими будинками № 4А та 4Б по вул.Європейська та гаражним кооперативом, яка привернула увагу та викликала обурення жителів міста.

Міський голова проінформував присутніх, що будівлі, де нині розташована військова частина, були збудовані на початку минулого століття за проектом місцевого архітектора Хітріна, ім’ям якого названо одну з вулиць міста, та за кошти громади. Одна з будівель була в той час чоловічою гімназією, а будівля нинішнього гуртожитку для військових – міською управою. У тридцяті роки минулого століття, коли активно проводилася мілітаризація Радянського Союзу, ці приміщення разом з прилеглою територією були передані військовому відомству. З огляду на історію місцева громада має повне право вимагати від військових забезпечення дотримання її інтересів.

На початку 2000-х років, коли військову частину було розформовано, перед місцевою владою постало питання, як зберегти будівлі, які на даний час є пам’ятками історії місцевого значення. Вихід було знайдено, в цих приміщеннях було відкрито філію приватного вищого навчального закладу „Європейський університет“, що й послужило збереженню історичних цінностей.

Протягом наступного періоду Пирятинська районна рада, яку на той час очолював Олексій Рябоконь, а, починаючи з 2010 року, Пирятинська міська рада систематично направляли листи до Полтавської КЕВ, а згодом і до Міністерства оборони України з вимогою належного утримання земельних ділянок, якими користувалася військова частина, а також надання документів, які б засвідчували право власності на ці території. Оскільки таких документів Пирятинська міська рада не отримала, а споруди, розміщені на земельній ділянці між військовою частиною, житловими будинками № 4А та 4Б по вул.Європейська та гаражним кооперативом,  за півтора десятка років зазнали руйнації , при розробці Генерального плану міста за пропозицією громади цю територію було відведено під житлове будівництво.

У 2017 році до Пирятинської міської ради від Міністерства оборони України, в особі Квартирно-експлуатаційного відділу м.Полтава, надійшло звернення щодо надання на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для розміщення та постійної діяльності Збройних Сил України. Відповідно до рекомендацій постійної комісії міської ради з питань містобудування, будівництва, земельних відносин та охорони природи, яка розглядала це звернення разом із постійною комісією з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності, транспорту, зв’язку та сфери послуг, було прийнято рішення тридцять сьомої сесії Пирятинської міської ради сьомого скликання від 28 лютого 2018 року № 105, яким Міністерству оборони надано дозвіл виготовити технічну документацію лише на ті земельні ділянки по вул.Європейська, на яких розміщена нині діюча військова частина А1499. Відтак земельна ділянка між військовою частиною, житловими будинками № 4А та 4Б по вул.Європейська та гаражним кооперативом відповідно до рішення сесії залишилася у розпорядженні міської громади.

На зустрічі Олексій Рябоконь наголосив, що пирятинська громада і міська рада, яка представляє її інтереси, не погодяться на розміщення в центрі Пирятина об’єктів військового відомства, які б створювали небезпеку для жителів міста. Запропонував розташувати такі об’єкти на території далеких складів колишньої військової частини поза межами Пирятина. Крім того, додав, що рано чи пізно постане питання щодо забезпечення житлом військовослужбовців з числа іногородніх і в перспективі таке житло можна будувати поряд з будинками № 4А та 4Б, саме на тій території, де днями проводилася вирубка дерев. Це, по-перше, здешевить вартість будівництва через близьке розташування інженерних мереж  і, по-друге, забезпечить реалізацію відповідного розділу Генплану міста.

У підсумку прийнято рішення терміново направити листи до Кабінету міністрів України,  Міністерства оборони України, командування Сухопутних військ України та Квартирно-експлуатаційного відділу м.Полтава щодо вирішення питання стосовно розміщення військових об’єктів в м.Пирятин Полтавської області з урахуванням пропозицій, напрацьовиних в ході зустрічі.

 

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua