Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
14 жовтня 2018 року 16:38

Будуємо мости партнества

11 - 12 жовтня 2018 року в конференц-залі Пирятинського ліцею відбувся  семінар - практикум „Політичний і громадянський діалог як основа самоврядування в громаді“.

Цей захід, який відбувся у форматі круглого столу, дав старт реалізації німецько-українського проекту „Мости партнерства задля розвитку місцевих громад“, який підтриманий Міністерством закордонних справ Німеччини. 

Мета проекту: формування політичної культури та розвиток  громадянських компетентностей  молоді та дорослих Пирятинської міської об’єднаної територіальної громади, розвиток ініціатив громадянського суспільства у різних сферах життя, пошук відповідей на існуючі виклики місцевого самоврядування та обмін ідеями, досвідом задля розвитку місцевих громад.

Учасниками семінару стали  експерти з питань місцевої демократії та розвитку громад Німеччини Хельмут Курт та Ольга Ренш-Ветцель, науково-педагогічні працівники Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. М. В. Остроградського, експерти громадської організації „Полтавське агентство розвитку територій“, представники Пирятинської об’єднаної територіальної громади, депутати міської ради, члени виконкому міської ради та   керівники структурних підрозділів виконкому міської ради.

Всіх присутніх круглого столу привітав міський голова Олексій Рябоконь, який зазначив, що процеси реформування в Україні вимагають більш дієвих кроків із вивчення та подальшого впровадження європейського  досвіду як  в економіці, так і в державному управлінні, освіті, громадській участі. І одну із головних позицій у цьому процесі обіймають територіальні громади. 

Про досвід Пирятинської  міської ради та реалізовані  проекти міжнародно- технічної допомоги  інформував  заступник  міського голови  Ігор  Шикеринець.

Керівник проекту Ольга Ренш-Ветцель (Німеччина) сказала, що її ціль в цьому проекті не тільки представити свою програму розвитку політичної  участі в умовах громади, а й  отримати український досвід.   Демократія – це процес, який потрібно змінювати та розвивати. Попереду довга праця, що розпочнеться зі знайомства з проблемами та запитами громад. Спочатку навчання, а далі реальні конкретні кроки для представників об’єднаної громади.

Міжнародний експерт Хельмут Курт (Німеччина) зазначив, що  важливо  „чути всіх“ та „працювати з усіма“ незалежно від статі, віку, поглядів, віросповідання. У промові пана Курта звучала також теза щодо особливостей політичної освіти в Німеччині, адже це два окремі напрямки просвітницької роботи з дітьми та дорослим населенням.

Програму ,,Громадянська освіта в школі: нові підходи до змісту і форм навчання“ презентувала заступник директора Опорного закладу Пирятинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 6 Людмила Виповська, яка на прикладі проектів „Відкривай Україну“ та  „Вільний простір – файнбук“  показала, як активно діти беруть участь у житті школи.

У форматі панельної дискусії „Що таке громадянська участь: як її поліпшити“?  поділились своїми думками, ідеями, враженнями учасники семінару: Хельмут Курт, Ольга Ренш – Ветцель, керівник громадської організації „Полтавське агенство розвитку територій“ Марина Єщенко, заступник міського голови Ігор Шикеринець, депутати міської ради Аліна Мірошніченко та Олексій Хоменко, члени виконавчого комітету міської ради Віктор Бугайов та Володимир Бартошак.

 Пан Курт наголосив, що громадянська участь - це представництво різних груп з різними інтересами і динаміка розвитку інтересів залежить від тих груп що розвиваються. Аби забезпечити справедливість, баланс інтересів в діалозі громадськості, лідеру не потрібно робити себе найкращим, треба вміти прислухатися і поважати людей різних категорій і рівнів.

У результаті дводенної роботи напрацьовано низку питань, відповіді на які дізнається  наша делегація під час візиту до Німеччини. Окрім того, насамкінець кожен з учасників висловив власне враження щодо  почутого на цьому семінарі та що нового і корисного неодмінно впровадить у своєму житті.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua