Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
13 жовтня 2018 року 11:33

Пирятинський районний відділ Державної виконавчої служби інформує:

 Управління державної виконавчої служби ГТУЮ у Полтавській області повідомляє, що 03.07.2018 Верховною Радою України прийнято Закон України ,,Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання“, який набрав чинності з 28.08.2018.

Згідно із нововведеною статею 64¹ Закону України ,,Про виконавче провадження“ на державних виконавців покладено функцію забезпечення виконання рішень про встановлення побачення з дитиною та рішень про усунення перешкод у побаченні з дитиною. Дана стаття покликана захистити права дитини та батьків, які проживають окремо одне від одного та мають право на підтримання регулярних особистих стосунків і прямих контактів, якщо судом визнано, що таке спілкування не перешкоджатиме нормальному вихованню дитини.

Відповідно до положення ч.3 ст. 15 Закону України ,,Про охорону дитинства“ від 26.04.2001 р. № 2402 У разі коли батьки не можуть дійти згоди щодо участі одного з батьків, який проживає окремо, у вихованні дитини, порядок такої участі визначається органами опіки та піклування за участю батьків виходячи з інтересів дитини. Рішення органів опіки та піклування з цих питань можуть бути оскаржені в суді у порядку, встановленому законом.

 У постанові про відкриття виконавчого провадження державний виконавець зазначає про необхідність виконання боржником (особою з якою проживає дитина)  рішення шляхом забезпечення побачень,  виконання рішення про встановлення побачення стягувача (батьками дитини, які живуть окремо) з дитиною в порядку, визначеному рішенням. Необхідно звернути увагу на те, що стягувач за виконавчими документами про встановлення побачення з дитиною, або усунення перешкод у побаченні з дитиною звільняється від сплати авансового внеску.

Забезпечення побачення полягає у здійсненні перевірки виконання боржником рішення у час та місце, визначеного рішенням, у разі якщо вони рішенням не визначені, то перевірка здійснюється у час та місці побачення, визначених державним виконавцем. При визначенні часу та місця побачення з дитиною державний виконавець повинен враховувати позицію сторін виконавчого провадження та інтереси дитини. Для цього державний виконавець одночасно із винесенням постанови про відкриття виконавчого провадження надсилає виклик сторонам з метою визначення часу та місця побачення.

У разі якщо сторона не з’явилися у визначений у виклику час до державного виконавця та письмово не повідомила державного виконавця про зручний для неї час та місце проведення побачення з дитиною, то державний виконавець може визначити час та місце такого побачення без врахування позиції відповідної сторони виконавчого провадження.

Керуючись пунктом 6 розділу 5 Інструкції з організації примусового виконання рішень під час виконання рішення про встановлення побачення з дитиною і про усунення перешкод у побаченні з нею державний виконавець за необхідності залучає органи опіки та піклування.

За наявності обставин, що перешкоджають проведенню побачення стягувача з дитиною (хвороба сторони виконавчого провадження, відрядження сторони виконавчого провадження, стихійне лихо тощо), державний виконавець відкладає проведення виконавчих дій в порядку, визначеному статтею 32 Закону України ,,Про виконавче провадження“ на строк до 10 робочих днів. Про відкладення проведення виконавчих дій виконавець виносить відповідну постанову.

Згідно з  ч.3 ст. 64¹ Закону України ,,Про виконавче провадження“ У разі невиконання без поважних причин боржником рішення державний виконавець складає акт та виносить постанову про накладення на боржника штрафу у розмірі, визначеному ч.1 ст. 75 Закону України ,,Про виконавче провадження“. У постанові зазначаються вимога виконувати рішення та попередження про кримінальну відповідальність.

У разі повторного невиконання без поважних причин боржником рішення державний виконавець складає акт, виносить постанову про накладення на боржника штрафу в подвійному розмірі, надсилає до органу досудового розслідування повідомлення про вчинення боржником кримінального правопорушення, та вживає інші заходи примусового виконання рішення:

Звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов’язань.

Виносить вмотивовану постанову про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами (із врахуванням обмежень, передбачених ч.10 статті 71 Закону України ,,Про виконавче провадження“).

Необхідно звернути увагу на те, що відомості про боржника за рішенням про встановлення побачення з дитиною та про усунення перешкод у побаченні з дитиною вносяться до Єдиного реєстру боржників одночасно з винесенням постанови про накладення штрафу на боржника.

У разі виконання рішення боржником виконавець складає акт та виносить постанову про закінчення виконавчого провадження.

Якщо боржник надалі перешкоджає побаченням стягувача з дитиною, стягувач має право звернутися до державного виконавця із заявою про відновлення виконавчого провадження. Після відновлення виконавчого провадження державний виконавець повторно здійснює заходи, передбачені цією статтею.

Рішення про усунення перешкод у побаченні з дитиною виконується у порядку, встановленому статею 63 Закону України ,,Про виконавче провадження“.

 

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua