Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
2 травня 2018 року 09:36

Форум енергоефективного партнерства

27 квітня, в Києві, на території КВЦ „Парковий“, відбувся IV Форум енергоефективного партнерства’18 „ЕСКО: Успіхи та перспективи. Нові механізми сталого фінансування енергоефективності місцевих громад“, на якому  презентували успішний старт та плани розвитку ЕСКО-механізму в Україні.

Захід зібрав понад 800 учасників: урядовців, парламентарів, представників місцевої влади, бізнесу, іноземних партнерів та громадськість.

Представниками від Пирятинської громади на Форумі були заступник міського голови Ігор Шикеринець та головний спеціаліст відділу управління комунальною власністю Руслан Биков.

Механізми ЕСКО почали впроваджуватися, у першу чергу, органами місцевого самоврядування, адже це – величезний ринок. „У нас 70 тисяч бюджетних установ, більша їх частина знаходиться у підпорядкуванні органів місцевого самоврядування“, – наголосив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Держенергоефективності спільно з регіонами сформували базу потенційних ЕСКО-об’єктів, яка вже налічує понад 12 тис. будівель. 
Також у цій базі нараховується більше 2 тисяч об’єктів державних установ, які можуть зацікавити ЕСКО-інвесторів.

На важливості розвитку сфери енергоефективності в країні наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко. За його словами, кожен відсоток зменшення споживання по енергоносіям – це додаткові технології, робочі місця та зменшення валютного навантаження на бюджет країни.

Про нагальність питання підвищення енергоефективності розповіли й почесні учасники відкриття Форуму: Блерта Чела, заступник директора UNDP Ukraine/ПРООН в Україні та Торстен Веллерт, керівник підгрупи „Енергетика та екологія“ Групи Європейської Комісії з підтримки Украни.

Регіональний  директор GIZ Бюро в Україні Сабіне Мюллер наголосила, що уряд Німеччини – один із головних партнерів України на шляху до енергонезалежності. В Україні працює потужний кластер із проектів GIZ, задіяних у сфері енергоефективності.

Олександр Домбровський, виконувач обов?язків Голови Комітету Верховної  Ради України з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, окреслив законодавчі перемоги у сфері енергоефективності та підкреслив важливість пришвидшення реформ у цьому напрямі.

Віктор Галасюк, голова Комітет Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва підприємництва, наголосив на тому, що енергосервісні контракти створюють величезний інвестиційний ринок в Україні, у тому числі – для іноземних інвестицій. За його словами, ЕСКО – це  драйвер для розвитку української промисловості та підвищення зайнятості населення.

Як повідомив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, наразі ведеться робота щодо запровадження ЕСКО-проектів для насосних станцій Державного агентства водних ресурсів України. Ця ініціатива буде першим досвідом впровадження ЕСКО на об’єктах саме державної форми власності.

Закупівлі енергосервісу стали більш прозорими та конкурентними завдяки запуску спеціального модулю у системі „PROZORRO“. У цьому переконав учасників форуму Максим Нефьодов, перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України.

Варто зазначити, що ЕСКО стає для України ефективним механізмом термомодернізації бюджетних установ, а також активізації бізнесу та інвесторів у сфері енергоефективності.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua