Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
27 червня 2015 року 17:50

Дискутуємо про реформу на „оксфордських“ дебатах в Клубі громадського діалогу м. Пирятин

Пирятинська міська рада є учасником польсько-українського проекту „Клуби громадського діалогу. Громадське сприяння реформі самоврядування в Україні.“, який є продовженням минулорічного проекту. Цей Проект реалізується Фундацією розвитку місцевої демократії (Польща) та Інститутом демократії імені Пилипа Орлика (Україна) в рамках Польсько-Канадійської Програми Підтримки Демократії, яка є програмою Фундації  Міжнародної Солідарності, що фінансується Урядами Канади та Польщі.

Днями  відбулося засідання Клубу громадського діалогу м. Пирятин, на якому у форматі „оксфордських“ дебатів пройшло обговорення актуальної теми „Погодження перспективного плану формування територій громад району-вагомий крок до децентралізації влади“. Саме ця тема була вибрана тому, що в Пирятинському районі не отримала підтримки ні одна із запропонованих, як Пирятинською районною, так і Полтавською обласною державними адміністраціями, пропозицій по формуванню об’єднаних громад у районі.

Упродовж трьох годин роботи Клубу 35 учасників мали змогу ознайомитися з матеріалами щодо стану впровадження реформи місцевого самоврядування в Україні та в Пирятинському районі, які презентували експерти проекту Ігор Шикеринець, Лариса Кочур і експерт з фінансових питань Людмила Безушко, а також подискутувати на тему сьогоднішнього засідання.

Аудиторія умовно була поділена на три групи „Пропозиція“, „Опозиція“ та „Народ“ (в методиці проведення „оксфордських“ дебатів – „Багно“).  Тезу щодо актуальності реформи та її необхідності захищала група „Пропозиція“, спростовувала  - „Опозиція“, а „Народ“, як і звичайному житті, - оцінював, котра з груп була переконливішою, коментував та задавав питання. Враховуючи те, що інформаційний матеріал був наданий учасникам Клубу раніше, і це дало змогу їм якісно підготовитися до заходу, дебати проходили жваво та динамічно. Результатом „оксфордських“ дебатів стало те, що „Пропозиція“ зуміла переконати „Народ“, що погодження перспективного плану формування територій громад району – це дійсно вагомий крок  до децентралізації влади.

В ході обговорення визначеної теми учасники дебатів висловили  ряд недоліків реформи: наявність на сьогодні недостатньої нормативно-правової бази для успішного впровадження реформи, відсутність стимулюючих заходів з боку держави, небажання сільської еліти проводити реформу місцевого самоврядування тощо.

Хотілося б зауважити, що всі запрошені взяли участь  у засіданні Клубу, що свідчить про високу зацікавленість людей в обговоренні питань реформи місцевого самоврядування та їх стурбованість щодо майбутнього нашого міста та району. Наступні теми обговорення  Клубу громадського діалогу м. Пирятин будуть сформовані після аналізу анкет, в яких учасники зазначили актуальні, на їхню думку, теми, які потребують громадського обговорення та вирішення.  

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua