Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
13 червня 2015 року 20:54

У Полтаві відбулись виїзні комітетські слухання

11 червня делегація Пирятинської міської ради взяла участь у  виїзних комітетських слуханнях Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування щодо впровадження Закону України „Про співробітництво територіальних громад“, які відбулися в Полтавській обласній раді.

У комітетських слуханнях, організованих Верховною Радою України спільно з Полтавською обласною радою та Полтавською облдержадміністрацією, взяли участь народні депутати України, керівники органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади, комунальних підприємств, представники ряду європейських інституцій, громадських організацій, експерти, науковці.  Від Пирятинської міської ради участь у слуханнях взяли міський голова Олексій Рябоконь, заступник міського голови Максим Варава, директор КП „Каштан“ Віталій Скочко, Дейманівський сільський голова Василь Брюховецький, Сасинівський сільський голова Віктор Дорошенко та депутат міської ради, редактор ПП „ТРК „Пирятин“ Тетяна Чайка.

Полтавська область є лідером у впровадженні засад Закону України „Про співробітництво територіальних громад“  і на практиці доводить ефективність співпраці територіальних громад. П’ять проектів співробітництва, в тому числі і спільний Пирятинської міської ради та 6 сільських рад району, заплановано завершити вже до кінця нинішнього літа. Таким чином, 23 територіальні громади шляхом координації спільних зусиль вирішать важливі проблемні питання своєї життєдіяльності, які їм не вдавалося вирішити окремо: збір твердих побутових відходів, соціальний захист громад, оновлення пожежної охорони, збереження довкілля. Загальна вартість цих проектів становить майже 3 млн. грн.

Під час слухань виступив народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко.  Голова обласної ради Петро Ворона висловив сподівання, що Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування врахує думку керівників органів місцевого самоврядування Полтавщини та сприятиме коригуванню процесу проведення адміністративно-територіальної реформи в Україні.

Звіт щодо впровадження Закону України „Про співробітництво територіальних громад“ презентували: народний депутат України, голова підкомітету з питань регіональної політики, місцевих бюджетів та комунальної власності Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, голова робочої групи з питань підготовки до проведення комітетських слухань Андрій Река, директор Інституту проблем державного управління та місцевого самоврядування Національної Академії державного управління та місцевого самоврядування при Президентові України В’ячеслав Толкованов, заступник директора Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади - начальник відділу з питань територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Валентина Даменцова. Йшлося про муніципальну співпрацю громад у контексті реформи місцевого самоврядування та реформи адміністративно-територіального устрою України, переваги муніципального співробітництва, залучення до вирішення місцевих проблем коштів міжнародних донорських організацій, надання громадам кваліфікованої консультативної допомоги, проектний менеджмент та ін.

У ході слухань було представлено кращі практики співробітництва територіальних громад Полтавщини. Проект „Придбання сміттєвоза та контейнерів для покращення матеріально-технічної бази громад – спільний крок до чистого довкілля Пирятинського краю“ презентував Пирятинський міський голова Олексій Рябоконь. Олексій Петрович проінформував про стан реалізації проекту на Пирятинщині,озвучив основні проблеми, з якими зіткнулися в ході реалізації проекту, поділився новим досвідом та напрацюваннями дошкільного навчального закладу в частині екологічного виховання дітей та проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з населенням.  

Решту проектів також було представлено на слуханнях:  „Сміттєва революція в громадах м. Червонозаводське, с. Токарі та с. Піски, як приклад вдалого співробітництва територіальних громад“ (Лохвицький район); „Красиве село“. Облаштування місць збору твердих побутових відходів та придбання контейнерів для сміття на території трьох сільських громад Полтавського району“; „Міжмуніципальне співробітництво: цілеспрямований соціальний захист громадян. Реконструкція та дооснащення Решетилівського трудового архіву - шлях до покращення обслуговування населення та енергозбереження“; „Оновлення життя Семенівської місцевої пожежної охорони (на базі с. Оболонь Полтавської області) – запорука безпечної життєдіяльності сільських громад“; Досвід Проекту Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) „Реформа управління на сході України“ щодо підтримки реалізації проектів міжмуніципального співробітництва.

За словами Сергія Власенка, Закон України „Про співробітництво територіальних громад“ себе виправдав. Свідченням цього є досвід кращих практик співробітництва територіальних громад Полтавщини, що заслуговує на вивчення та розповсюдження.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua