Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
5 грудня 2017 року 19:34

Непрозорий Пирятин чи необ’єктивне дослідження?

4 грудня в Центрі громадського діалогу відбулася презентація дослідження прозорості міста Пирятин. Дослідження проводив громадський активіст Богдан Бондаренко за методологією, яку йому надало представництво міжнародної неурядової організації Transparency International в Україні.

Ця організація проводила дослідження прозорості 100 найбільших міст України. Оцінка прозорості здійснювалася лише на основі роботи сайту міської влади. Розглядалися показники у 13 сферах: інформація про роботу органів місцевого самоврядування, доступ та участь, закупівлі, житлова політика, бюджетний процес, фінансова та матеріальна допомога і гранти, соціальні послуги, кадрові питання, професійна етика та конфлікт інтересів, землекористування і будівельна політика, комунальні підприємства, комунальне майно, освіта. Варто зазначити, що в Україні найбільш прозоре місто Львів, яке отримало лише 60 балів із 100 за методологією Transparency International. Про це розповіла присутнім керівник проекту Катерина Цибенко.

Далі Богдан Бондаренко презентував свої напрацювання. За результатами, Пирятин отримав лише 16,29 балів та став на рівні невеликих міст Стрий, Боярка та Лубни, які, до речі, є містами обласного значення.

Під час презентації у представників міської ради виникали зауваження до результатів, віднесених до мінусів. Зокрема, у сфері соціальних послуг, житлової політики, тощо. Зазначимо, що в Пирятині соціальні послуги надає управління соціального захисту населення і це повноваження районної державної адміністрації. Тому, звісно, інформація про соціальні послуги відсутня на сайті. Також Богдан Бондаренко стверджує, що на сайті відсутня відкрита черга в ДНЗ, хоча в розділі „Доступ до публічної інформації“ розміщені списки дітей, які перебувають на обліку для направлення в дитячі садки.

Заступник міського голови Ігор Шикеринець наголосив, що така методологія може бути застосована тільки для міст обласного значення, оскільки у них значно ширші повноваження і можливості. Для міст районного значення та об’єднаних територіальних громад методологія дослідження має бути іншою. Так, влітку проводилося глибинне дослідження Пирятинської ОТГ соціологічною агенцією ФАМА, в тому числі оцінювалася і прозорість. За висновками ФАМА, із максимальних чотирьох балів Пирятин набрав 3,37. Ігор Шикеринець зазначив, що міська рада завжди готова до змін і конструктивного діалогу, адже пріоритетом діяльності муніципалітету є впровадження принципів демократичного врядування та верховенства права.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua