Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
25 травня 2015 року 10:55

Малим містам – статус міст обласного значення!

22 травня у Верховній Раді України у Комітеті з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування пройшли слухання на тему: „Проблеми малих міст при проведенні реформи місцевого самоврядування та бюджетної децентралізації“. Зазначені слухання у квітні цього року були ініційовані активом Асоціації малих міст України, до складу якого входить і Пирятинський міський голова Олексій Рябоконь, та підтримані членами Комітету.

На думку Голови Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергія Власенка, висловлену у вступному слові на парламентських слуханнях, саме міста районного значення є рушійною силою реформи місцевого самоврядування. Він визнав, що на сьогодні є серйозні проблеми, пов’язані як з адміністративно-територіальною реформою, так і зі змінами до Бюджетного та Податкового кодексів.

Голова Асоціації малих міст України, міський голова м.Українка Павло Козирєв представив загальну позицію Асоціації малих міст України в питанні проблем щодо впровадження реформи та вирішальної ролі малих міст в ефективності її проведення. З зазначеної тематики виступили народні депутати України-члени Комітету та міські голови міст районного значення.

Міський голова Олексій Рябоконь, виступаючи наголосив на відсутності системи законодавчого супроводу реформ, цілісної картини майбутнього адміністративно-територіального устрою України, фінансової підтримки малих міст-центрів об’єднаних громад з Державного регіонального фонду.  Суперечливим і недопрацьованим залишається статус сільських старост. Крім того, серйозною проблемою є деякі позиції затвердженої Кабінетом Міністрів України Методики формування спроможних територіальних громад, якою на сьогодні керуються  експерти Офісів реформ та облдержадміністрації при формуванні перспективних планів спроможних територіальних громад областей. Оскільки завищені кількісні параметри, визначені Методикою, призводять до того, що в переважній більшості областей України на території більшої половини районів можна створити лише одну об’єднану територіальну громаду. Це унеможливлює забезпечення виконання основного завдання реформи по підвищенню якості, наближенню послуг до людини та покращенню рівня її життя.

У своїх виступах міські голови м. Олевськ Житомирської області Анатолій Пивовар, м. Тростянецьк Сумської області Юрій Бова, м. Новоукраїнка Кіровоградської області Олександр Корінний, м. Боярка Київської області Тарас Добрівський зупинилися на інших проблемах, пов’язаних з практичними кроками по впровадженню реформи в своїх громадах.

Практично у виступі кожного міського голови звучала пропозиція про необхідність надання до 1 вересня 2015 року Верховною Радою України містам і селищам-районним центрам статусу міст обласного значення, що дасть можливість реально розпочати реформи, зокрема в майбутніх центрах об’єднаних громад. Саме ця пропозиція і стала одним із основних пунктів Рекомендацій проведених комітетських слухань.  

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua