Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
15 жовтня 2014 року 20:26

Дебати в Пирятині відбулись!

В рамках участі Пирятинської міської ради в польсько-українському проекті „Суспільний капітал для українського самоврядування. Клуби громадського діалогу у регіонах“ 14 жовтня 2014 року в приміщенні Центру розвитку громади були проведені дебати „Клуби громадського діалогу – формування пропозицій громади для впливу при прийнятті рішень з питань місцевого самоврядування“. На дебати з Польщі прибули експерт Фундації розвитку місцевої демократії, автор Проекту Пшемислав Фенрих, його колега Лукаш Піскорські та експерт Інституту демократії імені Пилипа Орлика (Україна) Магдалена Братко.   

Місцеве самоврядування в Україні в його сучасному вигляді пройшло складний і суперечливий історичний шлях. Сьогодні на проведення реформи місцевого самоврядування є політична воля Президента України і уряду її на впровадження.  Робити реформу треба зараз і професійно. В України немає часу на помилки. Тому навколо реформи місцевого самоврядування зараз точиться багато дискусій. Вже є ряд законопроектів, прийнятих за основу, в тому числі: про добровільне об’єднання територіальних громад, про внесення змін до бюджетного та податкового законодавства, які матимуть велике значення для громад, особливо на початковому етапі реалізації реформи. Зважаючи на це, громади мають всебічно оцінити свої шанси та місце, визначити перелік можливих проблемних питань, щоб успішно запобігти їх виникненню, та надати пропозиції щодо їх вирішення.

Саме ці питання стали об’єктом дискусії представників органів місцевого самоврядування міста Пирятина та Пирятинського району, Пирятинської районної державної адміністрації, громадського активу міста і району.

Кожен з учасників завчасно до  проведення цього заходу отримав папку з підбіркою необхідних інформаційних матеріалів.
Захід складався з двох частин: інформаційного блоку з презентаціями основних тез законопроекту „Про добровільне об’єднання територіальних громад“, який презентував І.С.Шикеринець, та про внесення змін до бюджетного та податкового законодавства, з якою ознайомила Л.С.Безушко, і самих дебатів.

Міський голова О.П.Рябоконь озвучив зауваження та пропозиції, які стосувалися  розподілу повноважень між рівнями місцевого самоврядування (громади, району, регіону), шляхів ефективного співробітництва та об’єднання територіальних громад.

Учасники дебатів були умовно поділені на чотири групи, які отримали окремі завдання щодо виявлення позитивних умов та недоліків і застережень для успішного впровадження реформи місцевого самоврядування при прийнятті законів України „Про добровільне об’єднання територіальних громад“ та про внесення змін до Бюджетного та Податкового кодексів України. Робота в групах проходила жваво та цікаво.

У підсумку обговорення позитивних умов та недоліків і застережень по впровадженню вищезазначених законопроектів експерт проекту Л.В.Кочур запропонувала створити в місті Пирятині Клуб громадського діалогу, який би став дискусійним майданчиком для зустрічей та спокійного мирного висловлювання думок і формування спільної позиції з питань реформування місцевого самоврядування в Україні та інших суспільно важливих питань, що стосуються м. Пирятина та Пирятинського району, та стати учасниками цього Клубу.

Міська рада вдячна всім учасникам дебатів, експертам та авторам Проекту за можливість участі у цій програмі та навчання разом!

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua