Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
28 травня 2017 року 15:14

„Застосування інструментів гендерного аналізу та гендерних підходів у діяльності органів місцевого самоврядування України“

25-26 травня в місті Одеса проходив семінар з обміну досвідом „Застосування інструментів гендерного аналізу та гендерних підходів у діяльності органів місцевого самоврядування України“ в рамках шведсько-українського проекту „Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні“, що реалізується Академією Фольке Бернадотта у партнерстві з Асоціацією малих міст України, Києво-Могилянською Академією та соціологічною агенцією ФАМА за фінансуванням Шведського агенства з міжнародного розвитку та співпраці (Sida). Учасником проекту є місто Пирятин і на заході Пирятинську міську раду представляли головні спеціалісти відділу муніципальних послуг та правових питань Оксана Мілюта та Ірина Уляницька.

З кожним роком питання гендерної рівності стає все більш актуальним. Україна перебуває на 69 місці у рейтингу гендерного розриву: серед мерів лише 5 % жінок, при прийомі на роботу жінки просять на 30 % меншу зарплату ніж чоловіки. Тема гендеру – це не лише права жінок і чоловіків, це питання забезпечення рівних прав та можливостей для всіх громадян.

Під час семінару його учасники ознайомилися з українським та міжнародним досвідом щодо ефективних механізмів впровадження гендерної складової в політику громад, обговорили сильні і слабкі сторони у чинному українському законодавстві та проблемні моменти впровадження гендерної політики на місцевому рівні.

Директор Проекту Емма Остокер зазначила, що у Швеції уряд приділяє значну увагу гендерній політиці і половину уряду складають жінки. Говорить, що гендерна рівність – це засіб економічного розвитку країни. Для її впровадження використовуються різні методи. Серед них „батіг і пряник“, а також посилене інформування населення, щоб громадяни самі прагнули до рівності та змін.

Одним з головних результатів семінару стане напрацювання пропозицій щодо внесення до законодавчих актів, які регулюють цю сферу.

Також в рамках Проекту для всіх міст-учасників будуть розроблені профілі гендерної рівності, в тому числі і для Пирятина. Створення гендерного профілю, через впровадження гендерного аналізу, допоможе накопичувати статистичні дані у сфері гендерної рівності, виявляти проблемні галузі, оцінювати динаміку гендерних перетворень, що дасть можливість впливати на поліпшення становища як жінок, так і чоловіків в місті.

На семінарі були присутні представники: міст-партнерів проекту, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, Асоціації малих міст України, соціологічної агенції „ФАМА“, Національного університету „Києво-Могилянської академії“, міжнародних агенцій та проектів.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua