Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
5 березня 2015 року 14:20

Не зривайте первоцвітів!!!

З приходом теплих весняних днів у наших лісах з’являються тендітні первістки оновленої землі -  первоцвіти. Первоцвіти – це екологічна група рослин, яка нараховує близько 500 видів. Підсніжники, проліски, ряст, первоцвіт, шафран, цибуля ведмежа, конвалія – це неповний перелік квітів, які можна зустріти у наших лісах. Вони  безцінний дар природи, перша усмішка весни, прикраса лісів.

Традиція привозити із заміської прогулянки чи дарувати букетик квітів зробила свою справу: багато рослин вже важко знайти в їх природних місцезростаннях.

З метою організації заходів з охорони ранньоквітучих і зникаючих рослин, що занесені до Червоної книги України, в Полтавській області оголошено операцію „Первоцвіт-2015“. Ця акція проводиться для запобігання незаконного придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України.

Кожен з нас повинен усвідомити, що перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті лісу як природного комплексу, є його невід’ємною частиною. Тому всі мешканці нашого міста повинні бути свідомими і не губити первоцвіти лише задля прихоті насолодитися їх запахом і красою, адже це не лише наносить шкоду природі, але й є порушенням Закону України „Про рослинний світ“, за недотримання якого передбачена адміністративна відповідальність.

Міська рада нагадує, що перш ніж зривати весняні квіти пам’ятайте, що можна відновити пам’ятки мистецтва, історії, але неможливо відродити зниклі види, які „творились“ десятки тисяч років, і не людиною, а природою.

 

Не зривайте первоцвіти

Тане сніг, весна, відлига…
Рушила по річці крига.
Сонце світить, пригріває
Йде тепло, зима тікає.

В лісі сніг іще лишився,
Під деревами укрився,
Сніг від сонечка сховався,
Теплих променів злякався.

Та з під снігу – справжнє диво:
Первісток весни сміливий
Показав чоло тендітне,
Пелюсткове і привітне.

То підсніжник, первоцвіт,
Сніг долаючи і лід,
Прагне з сонцем привітатись
І з весною обійнятись.

Не зривайте первоцвіти,
Помилуйтеся на квіти.
Той, хто робить з них букети
Знищує життя Планети.

 

 

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua