Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
17 лютого 2017 року 18:09

Асоціація ОТГ провела перші загальні збори та прес-конференцію

16 лютого міський голова взяв участь у загальних зборах Асоціації органів місцевого самоврядування „Асоціація об’єднаних територіальних громад“ та першій прес-конференції в інформагентстві УНІАН. Нагадаємо, що Асоціація була створена у листопаді 2016 року. ЇЇ членами стали 37 сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад із 17 областей України. Пирятинська – одна із ініціаторів створення, а Олексій Рябоконь – заступник голови Асоціації ОТГ.

На загальних зборах перед представниками органів державної влади, українських та міжнародних організацій, проектів міжнародної технічної допомоги було презентовано Асоціацію, її завдання і цілі. Визначено напрями співпраці з метою розвитку сильного місцевого самоврядування як основи незалежної і демократичної Української держави. „Нам давно потрібен єдиний орган, який відстоюватиме інтереси всіх громад на національному рівні та співпрацюватиме з їхніми партнерами. Нас згуртувало бажання реформувати місцеве самоврядування, надавати нові якісні послуги і сприяти швидкому прогресу наших міст і сіл“ – зазначив голова Асоціації Олександр Корінний.

Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко взяв участь у перших загальних зборах Асоціації ОТГ. Він відзначив, що у своїй роботі Комітет відкритий для співпраці з усіма асоціаціями органів місцевого самоврядування та запевнив учасників загальних зборів Асоціації об’єднаних територіальних громад, що Комітет докладе всіх необхідних зусиль для розвитку та вдосконалення законодавства у сфері місцевого самоврядування, розраховуючи на підтримку членів Асоціації, їх ініціативність, компетентність та досвід.

На загальних зборах були визначені принципи роботи та формування правління Асоціації. Створено ревізійну комісію та встановлені розміри членських внесків. Крім цього, визначено напрямки, за якими Асоціація буде спрямовувати звернення до центральних органів влади: створення законодавчої бази для підтримки та реалізації децентралізації, внесення змін у вже прийняті закони, збільшення розмірів освітньої та медичної державних субвенцій.

Стосовно останнього, Олексій Рябоконь зазначив, що держава на законодавчому рівні передбачила підняття заробітної плати педпрацівників, і об’єднані громади підтримують таку соціальну політику. Проте в наданій освітній субвенції з державного бюджету бюджетам об’єднаних територіальних громад не враховано потребу в додаткових коштах  як на підвищення заробітної плати, що складає 15-20% від обсягів субвенції, так і на виплату надбавки за престижність праці педпрацівникам близько 15%.

В подальшому невиділення цих коштів з держбюджету по зобов’язаннях держави може призвести до того, що місцеві бюджети не в змозі будуть забезпечити фінансування не менш гострих соціальних проблем по підтримці ветеранів АТО, пільговому перевезенню, оздоровленню та безкоштовному харчуванню дітей та інше. Крім того, це може негативно вплинути на бюджет розвитку ОТГ, а відповідно і динаміку впровадження реформ на місцевому рівні. Тому Асоціація буде звертатися з тим, щоб заробітна плата педагогічних працівників повністю покривалася із державного бюджету.

Асоціації вже вдалося долучитися до лобіювання чотирьох законів, що стосуються децентралізації (Верховна Рада прийняла їх 9 лютого). Новостворена Асоціація неодноразово зверталася до голови Парламенту і народних депутатів з вимогою не зволікати з прийняттям важливих для об’єднаних громад законодавчих актів.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua