Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
17 лютого 2017 року 19:12

Полтавська облдержадміністрація пропонує створити Пирятинський субрегіон

Сьогодні, 17 лютого, в Клубі громадського діалогу відбулася нарада з питання поводження з твердими побутовими відходами в Пирятинському субрегіоні Полтавської області. На засідання зібралися представники облдержадміністрації та шести районів Полтавщини.

Нині в Україні стоїть гостро проблема збору, вивезення та захоронення сміття. Тому на Полтавщині розробляється Комплексна програма поводження з твердими побутовими відходами у Полтавській області на 2017-2021 роки. Про це повідомив заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло. Саму ж програму презентувала доцент Полтавського національного технічного університету ім. Кондратюка Оксана Ілляш.

Головна мета Програми – формування системи заходів, що дозволять реалізувати раціональний підхід до ТПВ як потенційного ресурсу та мінімізувати негативний вплив на навколишнє середовище при захороненні ТПВ. Проект передбачає реалізацію семи стратегічних цілей: формування субрегіонів та створення організаційної структури поводження з ТПВ, будівництво сортувально-переробних комплексів та сучасних контрольованих полігонів, повне охоплення населення Полтавської області послугами із збирання ТПВ, поступове впровадження роздільного збору ТПВ, поетапне виведення з експлуатації звалищ, проведення постійного моніторингу за станом експлуатації контрольованих полігонів, проведення інформаційної кампанії з метою підвищення обізнаності населення щодо поводження із відходами.

Пропонується у Полтавській області створити 5 субрегіонів: Полтавський, Кременчуцький, Хорольський, Гадяцький та Пирятинський. До складу останнього входитимуть: м. Пирятин, м. Лубни, Пирятинський, Лубенський, Чорнухинський, Гребінківський, Лохвицький та Оржицький райони. В Пирятинському субрегіоні планується залишити 36 звалищ, з них - 1 у Пирятині.

Начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Едуард Рева пояснив присутнім різницю між полігоном і сміттєзвалищем. Зазначив, що громадам варто об’єднувати зусилля заради вирішення екологічної проблеми. До того ж з 01 січня 2018 року захоронення ТПВ без попередньої обробки буде неможливо, адже в Україні прийняті відповідні законодавчі акти.

Заступник міського голови Максим Варава проінформував присутніх про досвід Пирятинської міської ради щодо впровадження системи збору і вивезення твердих побутових відходів, реалізацію спільного проекту по співробітництву територіальних громад району та презентував проект реконструкції полігону ТПВ.

Міський голова Олексій Рябоконь зазначив, що обласна програма цікава і якщо з боку держави буде фінансова підтримка на її реалізацію, то Пирятинська міська рада готова долучатися до співпраці. Якщо ж ні – буде продовжувати власний проект реконструкції полігону. Звернув увагу на те, що жодного рішення стосовно співпраці з іншими громадами щодо створення Пирятинського субрегіону не буде без погодження громади Пирятинської міської ОТГ.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua