Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
11 лютого 2017 року 13:32

110 років від дня народження Василя Ремесла

Василь Миколайович Ремесло – український радянський вчений в галузі селекції та насінництва пшениці. Народився у селі Теплівка, Пирятинського району, 1907 року. Великою заслугою вченого є розробка та впровадження в селекційну практику методу отримання високоврожайних сортів озимої пшениці з підвищеною стійкістю до екстремальних умов.

Сорти озимої пшениці, створені особисто і під його керівництвом, стали значущим фактором підвищення врожайності і валових зборів зерна в колишньому СРСР. Шедевром світової селекції є сорт „Миронівська-808“, а всього ним створено 20 сортів озимої пшениці. Автор понад 200 наукових праць.

Пирятинці знаю і шанують пам’ять видатного вченого. Тому 10 лютого представники міської та районної влади поклали квіти до пам’ятника Василю Ремеслу, що поблизу четвертої школи. До речі, бронзове погруддя встановлено в місті 1982 року.

Після покладання квітів, відвідали захід у центральній районній бібліотеці „Слово про хлібороба“.  Серед гостей - представники Миронівського інституту пшениці. Заснував інститут і був першим його директором наш земляк - Василь Ремесло, і заклад досі носить його ім’я.

Хлібом-сіллю зустрічали  старшого наукового співробітника лабораторії селекції, кандидата наук, завідуючу аспірантури Галину Володіну та завідувача набором агротехніки, кандидата наук Олександра Дергачова. Вони зазначили, що пишаються тим, що в Україні був винайдений сорт пшениці, який споживали в усьому світі, і нині продовжують справу Ремесла.  Представники інституту привезли подарунок для бібліотеки – книги про наукову роботу закладу та життєвий і творчий шлях академіка Ремесла.

На заході також були присутні учні Пирятинського ліцею.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua