Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
16 лютого 2015 року 18:15

У Києві відбулася нарада міських голів міст районного значення

13 лютого в м. Києві відбулася нарада міських голів міст районного значення з питання „Подальші кроки у впровадженні реформи місцевого самоврядування“, організатором якої була  Асоціація міст України.

Міських голів, як керівників громад, турбують проблеми бюджетного забезпечення та питання щодо майбутнього об’єднання громад, механізми реформ місцевого самоврядування – визначення „спроможної громади“, алгоритм об’єднання громад, повноваження та доходи об’єднаних громад, формування територій об’єднаних громад.  Саме на ці проблемні питання  хотіли почути відповідь голови міст районного значення.

Ключовими питаннями, які були предметом обговорення та дискусії стали проблемні питання, які виникли в малих містах у ході впровадження нового бюджетного та податкового законодавства і реалізації реформи місцевого самоврядування.

У нараді взяли участь близько 150 міських голів міст районного значення з усіх областей України, народні депутати України, представники Уряду, експерти, Пирятинську міську раду представляв заступник міського голови з питань діяльності виконкому міської ради Ігор Шикеринець.

Серед доповідачів були виконавчий директор АМУ М.Пітцик, який презентував позицію: чому потрібна децентралізація; Голова депутатської фракції  „Об’єднання „Самопоміч“ О.Березюк, який представив бачення подальших кроків щодо впровадження реформ місцевого самоврядування, прийняття необхідних для цього законодавчих актів.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Г.Зубко розповів про плани Уряду щодо подальшої децентралізації та формування спроможних громад. Він, зокрема, повідомив, що у рамках адміністративно-територіальної реформи в Україні планується замість 468 районів створити 750 територіальних громад, які будуть доступніші для надання адміністративних послуг. Він зазначив, що питання децентралізації необхідно розглядати саме на рівні обласних рад, щоб визначитися, яким чином сформувати громади, які мали б можливості для подальшого розвитку. За словами Віце-прем'єра, з цією метою Кабмін має намір відкрити в кожному обласному центрі офіси уповноважених представників Уряду, завданням яких буде виробити алгоритм створення укрупнення громад. Крім того, він повідомив, що Кабінет Міністрів підготує зміни до Державного бюджету до 15 лютого та зазначив, що проект меморандуму з МВФ передбачає питання, які стосуються розподілу видатків, розміру податків та бази оподаткування, а також питання щодо адміністрування місцевих податків, щодо податкової бази місцевих податків, розподілу субвенцій, які виділяють місцевим бюджетам із держбюджету.

Відповідаючи на запитання учасників наради, експерт з питань територіальної реформи Ю.Ганущак виступив з презентпцією "Реформа територіальної організації влади" та надав більш детальні роз’яснення щодо майбутніх реформ та формування громад.

Доповнюючи попереднього доповідача В.Негода, заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України сказав, що саме на базі міст районного значення формуватимуться громади і закликав міських голів до співпраці.

За підсумками наради експерти Асоціації міст України будуть підготовлені узагальнені пропозиції щодо подальших кроків у впровадженні реформи місцевого самоврядування та їх законодавчого забезпечення та подані до Кабінету Міністрів України. 

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua