Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
14 лютого 2015 року 12:17

15 лютого - Стрітення

У народній уяві Стрітення – це свято зустрічі Зими з Літом. Зима колись вважалася старою бабою в полатаному кожушку, приношених шкарбанах та дірявій хустині, поточеній мишами. А Літо — гарною, рум’яною дівчиною. Під час зустрічі стара баба Зима і молода дівчина Літо сперечаються між собою, кому йти, а кому вертатись. Якщо до вечора стане тепліше, Літо перемогло Зиму, а як холодніше, - Зима. Ясна і тиха погода в цей день віщує добрий урожай на полях. Вітер – погана ознака. Відлига – жди пізньої весни.

Біблія розповідає, що коли маленькому Ісусові було сорок днів, батьки принесли Його згідно із Законом до храму. У той час у Єрусалимі жила праведна та благочестива людина на ймення Семен. Бог обіцяв йому, що він лише тоді помре, коли побачить Месію. Семен із радістю зустрів Дитятко. Узявши Ісуса на руки, Семен сказав: „Нині відпускаєш раба Твого, Владико, за словом Твоїм“. Так зустрівся (звідси Стрітення) старий Семен із Владикою Неба і Землі.

Мало воно у народі й інші назви – Зимобор та Громниці. Якщо з першою все ясно відразу, то друга пояснюється обрядом освячення на урочистому богослужінні особливої свічки – „громнички“, яка мала оберігати дім упродовж цілого року від негоди, грому та блискавки. Першого разу в оселі її запалювали відразу по службі, аби весняна повінь не зіпсувала озими, а також сильні морози не шкодили дерев. Стрітенська свічка мала завжди бути на покуті між іконами. Її також обов’язково давали в руки небіжчику. Вірили, що вогонь полегшить його страждання та очистить душу від гріхів.

Не менш важливе значення наділена і стрітенська вода. Вона мала ті ж властивості, що і йорданська – була сильнодіючим засобом від багатьох недуг і зурочень. Для освячення намагалися використовувати лише новий невживаний посуд. Стрітенською водою натирали хворі місця, нею виряджали у далеку дорогу, а також кропили худобу, уперше навесні виганяючи в поле, і вулики, аби не нападав гнилець та небезпечні комахи. „Стрітеницею“ (так ще називали цю воду) розводили медову ситу, якою вперше навесні годували бджіл. Обов’язково цю воду вживали від „поганого“ ока, зурочень.

Увечері на Стрітення виставляли на двір декілька мисок із збіжжям. На якій потім виявиться більше роси, те збіжжя і слід сіяти – дасть найкращий урожай. Відлига цього дня була гарною прикметою для бджолярів. Краплі зі стріх – то капає на мед, буде гарний медозбір.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua