Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
27 квітня 2024 року 05:56

Cоціологічне дослідження рівня життя пирятинців й сталості розвитку громади

Інститут громадянського суспільства третій рік поспіль проводить соціологічне дослідження рівня життя пирятинців й сталості розвитку Пирятинської громади.

У рамках реалізації проєкту ЄС «Розбудова ланцюжків доданої вартості у молочному та ягідному кластерах Пирятинської громади для розширення економічних можливостей молоді і сільських жителів та еко-орієнтованого зростання» дослідження проводив Інститут громадянського суспільства, методичним керівником опитувань була кандидат соціологічних наук Анна Максименко; польові роботи (опитування) виконували місцеві інтерв’юери за координації Світлани Німець та Юлії Плошко. Людей опитували безпосередньо – наживо, не в соціальних мережах, адже серед опитаних онлайн почасти бувають так звані боти-тролі у необмежених кількостях, які по факту є однією людиною. Жоден працівник Пирятинської міської ради участі в опитуванні не брав. У лютому 2024 року опитано 502 респонденти: з них 269 осіб – у м.Пирятин (54%) та 233 осіб із 16-ти старостатів (46%). Результати досліджень є репрезентативними з похибкою на рівні 4,5%.  

Дослідження проводилося з метою моніторингу думки жителів усіх гендерних категорій щодо стану справ у громаді, діяльності муніципалітету, рівня задоволеності реалізацією місцевої політики задля розуміння проблемних зон та врегулювання векторів роботи і плану соціально-економічного розвитку. Таким чином застосовується залученість усіх жителів до коригування стратегії розвитку Пирятинської громади та прийняття рішень.

Отже, результати соцопитування говорять про те, що усі опитувані респонденти зацікавлені у залученні інвесторів у громаду з метою створення нових робочих місць. Стурбовані станом доріг, хоча у розрізі років тенденція задоволеності дорогами підвищується: якщо у 2022 - 2023 роках стабільно 53% потребували покращення стану доріг, то у 2023-му році – 43%. Пирятинці бажають суттєвого покращення якості надання послуг вторинної ланки медицини.  Показово покращилася ситуація у сфері поводження з твердими побутовими відходами. Показники опитування демонструють зростання рівня добробуту та фінансового благополуччя жителів Пирятинської громади упродовж останніх трьох років. Позитивне сприйняття громади зросло з 34-х% у 2022 році до 52% - у 2024.

Варто звернути увагу – 19% опитаних мешканців громади повідомили соціологам, що вони або їх близькі родичі у період війни виїжджали за кордон; з них 46% вже повернулися або повернуться найближчим часом; при цьому – 27% серед жителів сіл говорять, що наразі не планують повертатися додому і 10% – міські жителі.

У підсумку маємо сформульовані пріоритетні проблеми, визначені сфери послуг, які вимагають покращення; аналітику продовольчої безпеки громади й самооцінку матеріального стану її мешканців, очікування людей на майбутнє. Загалом проведене соціологічне дослідження достатньо глибоке, логічно структуроване, його результати зрозумілі й на їх основі можна формувати відповідні управлінські рішення.

Презентація соціологічного дослідження

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua