Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
13 лютого 2015 року 15:05

З’їзд міст районного значення відбувся у Києві

12 лютого 2015 року у приміщенні Київської міської ради відбувся З’їзд міст районного значення. Учасниками заходу стали міські голови 123 міст районного значення, а також представники центральних органів державної влади, міжнародних та українських організацій, експерти. Пирятинську міську раду на З’їзді представляв заступник міського голови з питань діяльності виконкому Ігор Шикеринець.

Головною темою для обговорення стали проблемні питання, які виникли у ході реалізації реформи місцевого самоврядування, а саме: фінансове забезпечення міст районного значення у 2015 році. Зокрема, обговорювалися проблеми, які виникли внаслідок внесення змін до Бюджетного та Податкового кодексів, а також Закону України „Про державний бюджет 2015 року“. Окрім того, учасники розглянули перспективи змін до Конституції України в частині місцевого самоврядування і адміністративно-територіального устрою та до законодавства про місцеві вибори.

Перед учасниками виступили голова Асоціації малих міст України, міський голова м. Українка Павло Козирєв, міські голови міст Новоукраїнка – Олександр Корінний, Вишневе – Ілля Діков, Боярка – Тарас Добрівський, Карлівка – Володимир Слєпцов, Олевськ – Анатолій Повар, Новий Калинів – Богдан Юзвяк та інші. Своє бачення ситуації учасникам представили заступник керівника Апарату Верховної Ради України Володимир Яловий,  заступник виконавчого директора АМУ Олександр Мазурчак, голова секції середніх міст АМУ, міський голова м. Бориспіль Анатолій Федорчук, а також експерти Юрій Ганущак та Олександр Слобожан.

Останні зміни до бюджетного законодавства спричинили складну ситуацію в містах районного значення (їх в Україні 272). Трансферти з районного бюджету виділяються по залишковому принципу, існує тенденція до зменшення загальних фондів та фондів розвитку міських бюджетів. Ситуація може стати ще гіршою з 1 січня 2016 року, коли міста районного значення ризикують втратити всі делеговані повноваження і матимуть  реально статус села.

Міста районного значення завжди демонстрували найбільшу зацікавленість у проведенні реформи місцевого самоврядування і в отриманні додаткових повноважень, маючи необхідну інфраструктуру і найбільшу вмотивованість до змін. На думку Асоціації малих міст України змінити ситуацію, яку спричинили зміни до Бюджетного кодексу, зможе надання містам районного значення статусу обласного значення. Це також сприятиме позитивному ходу реформи місцевого самоврядування, формуванню в кожному районі  інфраструктури об’єднаних громад і процесу приєднання сільських територій. Цю думку одноголосно підтримали учасники заходу.

Учасники також ухвалили ряд пропозицій щодо внесення змін до Бюджетного Кодексу та законодавства про місцеві вибори. Ухвалено рішення направити звернення до центральних органів державної влади з вимогою надати містам районного значення статусу обласного значення, відмовитися від радянської системи ранжування міст по статусу, визначивши поняття „місто“, та надати містам повноцінне місцеве самоврядування, провести парламентські слухання з проблем міст районного значення, які виникають в ході реалізації реформи місцевого самоврядування.

Друга частина З’їзду була присвячена обговоренню посилення ролі Асоціації міст України у лобіюванні інтересів міст районного значення. У цій частині було ухвалено вимагати від Асоціації міст проведення Загальних зборів не пізніше квітня цього року, винести на розгляд Загальних зборів пропозиції щодо змін до Статуту організації, створити робочу групу з вироблення цих змін. Також учасники З’їзду вимагають створити робочу групу по ґрунтовному обговоренню проблем міст районного значення і вироблення загальної позиції АМУ в захисті інтересів міст районного значення, забезпечити участь представника міст районного значення в різного роду робочих групах та тимчасово, до внесення змін до Статуту, забезпечити погодження з містами районного значення позиції організації щодо законопроектів, проектів постанов Уряду.

Учасники З’їзду прийняли рішення про обрання тимчасового правління секції малих міст Асоціації міст України для узгодження всіх питань, пов’язаних з містами районного значення, до внесення змін в Статут АМУ. 

Члени тимчасового правління секції малих міст Асоціації міст України:

1. Козирєв П.Г., міський голова м.Українка (Київська область);

2. Рябоконь О.П., міський голова м. Пирятин (Полтавська область);

3. Бова Ю. А., міський голова м. Тростянець (Сумська область);

4. Корінний О.В., міський голова м. Новоукраїнка (Кіровоградська область);

5. Кравченко Л.Г., міський голова м. Бобринець (Кіровоградська область);

6. Повар А.В., міський голова м. Олевськ (Житомирська область);

7. Богдан А.І. міський голова м. Городня (Чернігівська область);

8. Сітов В.І., міський голова м. Мерефа (Харківська область).

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua